Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Young Africa op lijst UNESCO-UNEVOC 

28 februari 2017

Slechts 17 organisaties staan er op de lijst van UNESCO-UNEVOC en een daarvan is sinds kort Young Africa. De piepkleine NGO is als eerste Nederlandse organisatie toegevoegd aan dit selecte gezelschap.

door Redactie Vf

Slechts 17 organisaties staan er op de lijst van UNESCO-UNEVOC en een daarvan is sinds kort Young Africa. De UNESCO lijst erkent alleen ’s werelds meest effectieve en veelbelovende methoden voor beroepsonderwijs. De piepkleine NGO Young Africa is als eerste Nederlandse organisatie toegevoegd aan dit selecte gezelschap.

Young Africa houdt zich al 19 jaar bezig met het creëren van kansen voor Afrikaanse jongeren. Inmiddels realiseerde de stichting, in 1998 begonnen als burgerinitiatief met een handjevol vrijwilligers, acht projecten in vijf landen in het zuiden van Afrika. Er zijn 33.000 jongeren opgeleid, waarvan 83 % een eigen bedrijf is gestart of werk heeft gevonden. 

Een resultaat dat niet werd behaald door een uitbouw van de eigen organisatie – nog steeds drijft met op de goodwill van Nederlandse vrijwilligers die onder leiding van slechts 3 betaalde krachten (1,8 FTE) hun werk verrichten -  maar door het innovatieve en kostenbesparende ‘Young Africa’ concept.

Impact en effectiviteit

Beroepsonderwijs is duur, niet duurzaam en sluit lang niet altijd aan op de lokale arbeidsmarkt. Young Africa heeft hiervoor een onderscheidende oplossing bedacht, namelijk de franchisemethode.

De kern van deze methode houdt in dat de beroepsopleidingen worden gegeven in samenwerking met lokale ondernemers. Zij huren een werkruimte waarin Young Africa in samenwerking met (internationale) donoren heeft geïnvesteerd. De ondernemers leiden jongeren op terwijl zij hun bedrijf runnen en fungeren als rolmodel voor de studenten. Gemiddeld worden er per opleidingscentrum 15 opleidingen aangeboden. De huurinkomsten van alle lokale ondernemers dekken de exploitatiekosten van het centrum.

Binnen 5 tot 10 jaar na de investering van Young Africa is het opleidingscentrum financieel zelfstandig. Geworven middelen kunnen dan worden ingezet om nieuwe opleidingscentra op te zetten. Er zijn inmiddels zes YA-opleidingscentra in Afrika.

Ambities

Maar liefst 200 miljoen inwoners in Afrika zijn tussen de 15 – 24 jaar. Daarmee heeft het Afrikaanse continent de jongste bevolking ter wereld. Van deze jongeren is tussen de 30 en 50% werkloos.

“Willen we dit zien als een tikkende tijdbom of als een kans? Grote problemen vragen om gedurfde oplossingen. Daarom stellen wij ons de ambitie om voor 2025 500.000 jongeren op te leiden. Ook in de landen waar de huidige vluchtelingen vandaan komen: Ghana, Gambia, Mali.”

Te klein?

Om de projecten te financieren is Young Africa voortdurend op zoek naar samenwerkingsverbanden. Samen met ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen heeft men al eens een flinke Europese subsidie verkregen voor een project in Mozambique. Vooralsnog blijft de eigen Nederlandse overheid echter achter. Young Africa-directeur Gonneke Campen: “We hebben het wel geprobeerd – met een voorstel voor een centrum in Somalië. Afgewezen. Ik denk dat ze onze organisatie te klein vonden”.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close