Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Nep-collectanen skimmen toch geen pinpassen aan de deur

22 februari 2017

 Onlangs gaf het CBF een waarschuwing af voor “collectanten” die betaalpassen aan de deur zouden skimmen. Naar nu blijkt heeft dit waarschijnlijk niet plaatsgehad, alhoewel voorzichtigheid geboden blijft.

door Redactie Vf

Begin februari verschenen er berichten van de politie in Oost-Nederland dat door “collectanten” betaalpassen aan de deur werden geskimd. Het CBF gaf vervolgens een waarschuwing af. Volgens een expert is het echter zeer onwaarschijnlijk dat er daadwerkelijk betaalpassen zijn geskimmed. Toch blijft voorzichtigheid geboden.

Nader onderzoek naar de meldingen van pinpasfraude wees uit dat er geen bewijzen zijn gevonden dat het skimmen van betaalpassen ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Er is wel een melding binnengekomen bij de politie, maar deze informatie berustte slechts op een vermoeden.

Expert: "onwaarschijnlijk"

Omroep Gelderland interviewde naar aanleiding van het bericht Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland, een organisatie die een groot aantal banken vertegenwoordigt. In dat interview noemde hij skimmen ‘onmogelijk’.

Navraag bij Beugel leert dat hij het niet zozeer onmogelijk acht, maar dat hij het wel 'heel onwaarschijnlijk' vindt dat er sprake is geweest van skimmen. Beugel: 'We hebben nog nooit een melding gekregen dat de betaalchip (het goudkleurige vlakje op de voorkant van je pas, red.) is gekopieerd of gekraakt. De magneetstrip aan de achterkant van de pas kan wél gekopieerd worden, maar die wordt in heel Europa niet meer gebruikt. De strip is door de grote banken in Nederland standaard geblokkeerd.'

Wat er dan wel is gebeurd, blijft onduidelijk. Beugel heeft wel een idee. 'We zien geregeld dat nep-collectanten of –controleurs vliegensvlug de pinpas omwisselen nadat het slachtoffer zijn of haar pincode heeft ingetikt in een nep-pinapparaat. Daarna gaan ze met de echte pas geld pinnen.'

Advies CBF

Fraude met collecteren blijft helaas een hardnekkig probleem. Voor het specifieke probleem heeft het CBF echter een goed advies aan de donateur. “Het is belangrijk dat u niet uw pinpas uit handen geeft, maar de pinautomaat aanneemt van de collectant. Steeds meer collectanten bieden de gelegenheid om te pinnen aan de deur, omdat veel mensen geen contact geld meer in huis hebben."

Bron: CBF

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close