Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Oxfam Novib legt verkiezingsprogramma's langs menselijke meetlat

20 februari 2017

Met de Humanity Checker wordt gecontroleerd of de partijen wel rekening houden met de internationale afspraken over vluchtelingen en mensenrechten. Het programma van D66 is het meest humaan, de PVV scoort nul punten. ​

door Redactie Vf

Met de verkiezingen in aantocht legde Oxfam Novib de verkiezingsprogramma’s van acht politieke partijen langs de menselijke meetlat. Met de Humanity Checker wordt gecontroleerd of de partijen wel rekening houden met de internationale afspraken over vluchtelingen en mensenrechten. Het programma van D66 is het meest humaan, de PVV scoort nul punten.

Hard nodig zo’n check, zegt Oxfam Novib, want In 2016 zijn er wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht. “Men noemt dit de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. 1 miljoen mensen is gevlucht naar Europa en maar liefst 86 % procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in de regio. Niet Europa maar het Midden-Oosten en Afrika kampen vooral met de vluchtelingencrisis.”

De vier hoofdthema’s van de Humanity Checker zijn de vier stadia die vluchtelingen doorlopen op zoek naar veiligheid: ontwikkelingshulp en preventie, de reis en de asielprocedure en gezinshereniging. 

Oxfam: “Het beleid van Europese politici is vaak gericht op het ontmoedigen van vluchten, niet op het realiseren van veilige vluchtroutes. Een sober asielbeleid neemt de noodzaak om te vluchten echter niet weg. Bovendien zorgen veel maatregelen, zoals het sluiten van grenzen, het aankondigen van lange procedures en het belemmeren van gezinshereniging, voor onveilige situaties en staan ze op gespannen voet met internationale en Europese verdragen.”

D66, GroenLinks en de Christenunie mogen zich het meest humaan noemen, de VVD en de PVV scoorden ruime onvoldoendes – respectievelijk 2 en 0 punten – en ook het CDA wist met een 5 geen voldoende te scoren. De verkiezingsprogramma’s van de SP en PvdA zijn volgens de Humanity Checker  met een 6,5 en een 7 redelijk humaan te noemen.

Je kunt hier de volledig uitslag onderverdeeld per hoofdthema en de verantwoording van Oxfam Novib bekijken.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close