Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

66 musea en culturele instellingen ontvangen een schenking van de BankGiro Loterij

16 februari 2017

66 directeuren van musea en andere culturele instellingen verlieten gisteravond het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij met een cheque onder de arm. Veel organisaties werden verrast door extra steun.

door Redactie Vf

66 directeuren van musea en andere culturele instellingen verlieten gisteravond het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij met een cheque onder de arm. De loterij onthulde dat haar inkomsten het afgelopen jaar met 8,2 miljoen euro zijn gegroeid. En dat betekent automatisch 4,1 miljoen euro meer geld voor cultuur in Nederland: de helft van ieder lot gaat naar musea en andere culturele instellingen.

In totaal kan de culturele sector in 2017 rekenen op 66,9 miljoen euro, dankzij de bijna 600.000 Nederlanders die meespelen met de BankGiro Loterij. De meeste beneficianten ontvangen jaarlijks steun van de BankGiro Loterij, variërend van 200.000 euro tot ruim 15 miljoen euro. Door de verhoogde opbrengst werd een aantal culturele instellingen bovendien verrast met een donatie voor een specifiek project of nieuw initiatief.

Meer muziek in de klas en in het museum
Zo ontving Stichting Méér Muziek in de Klas een schenking van 1,5 miljoen euro. Hiermee is het mogelijk de komende twee jaar muziekprogramma’s en activiteiten in schoolklassen te verbeteren en uit te breiden. Dat is belangrijk omdat muziekonderwijs grotendeels is verdwenen uit het basisonderwijs en muziek de ontwikkeling van het kinderbrein stimuleert. Op het gebied van muziek gaat ook een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum in vervulling.

Met een donatie van 580.000 euro kan het museum de komende drie jaar concerten gaan geven met historische muziekinstrumenten uit haar collectie.

Cultuur toegankelijk maken voor publiek
Geld van de BankGiro Loterij is ook bedoeld om cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor publiek. De Oude Kerk in Amsterdam kan met een schenking van 200.000 euro kerkruimtes openstellen die tot nu toe altijd verborgen bleven voor publiek. En Vereniging Hendrik de Keyser kan dankzij een donatie van 975.000 euro door het hele land 35 monumentale panden inrichten als ‘museumhuizen’. De panden worden teruggebracht in oude stijl en zo ingericht dat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe er in Nederland vroeger werd gewoond, gewerkt en geleefd.

Een overzicht van alle schenkingen is te vinden op de website van de BankGiro Loterij

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close