Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Major donors maken start project basisinkomen Kenia mogelijk

13 februari 2017

Wat in Terneuzen niet kan, kan wel in Kenia: er wordt een groot pilotproject met het basisinkomen gestart. Het project wordt voor een flink deel gefinancierd door een gift van  Pierre Omidyar, de oprichter van eBay, en enkele andere major donors.

door Redactie Vf

Wat in Terneuzen niet kan, kan wel in Kenia: er wordt een groot pilotproject met het basisinkomen gestart. Miljoenen dollars worden verdeeld over duizenden mensen. Het project wordt voor een flink deel gefinancierd door een gift van  Pierre Omidyar, de oprichter van eBay en enkele andere major donors.

493 duizend dollar geeft de oprichter en oud-voorzitter van eBay weg aan GiveDirectly. De organisatie die op haar beurt het geld weer gaat weggeven aan Kenianen die leven onder de armoedegrens, schrijft Business Insider.

GiveDirectly is op dit moment al een kleine proef aan het doen in een paar dorpjes, maar bereidt zich nu voor op een experiment ter waarde van 30 miljoen dollar. Mede dankzij Omidyar en andere particuliere donateurs is er nu al 23,7 miljoen dollar opgehaald.

Verschillende bedragen

Tijens het project krijgen verschillende groepen mensen verschillende bedragen verdeeld over kortere of langere periodes: van 12 jaar een basisinkomen tot een eenmalig bedrag. Door het geluk en het gedrag van de testkandidaten te meten, wil de organisatie inzicht krijgen in de effecten van het basisinkomen. In totaal ontvangen zo'n 26 duizend mensen geld.

Onlangs wilde de gemeente Terneuzen ook een experiment met het basisinkomen starten. De gemeente werd echter op de vingers getikt door de centrale overheid, omdat het project in strijd zou zijn met de Participatiewet.  

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close