Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Meisje (13) daagt Maarten van der Weijden uit voor goede doel

17 januari 2017

Maaike uit Maassluis daagde olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden uit om 10 kilometer tegen haar te zwemmen voor het goede doel.

 

 

Maaike bezig met haar laatste meters
Maaike bezig met haar laatste meters

door Redactie Vf

Voor de 13-jarige Maaike 't Hart uit Maassluis werd afgelopen weekend een gedurfd plan werkelijkheid. Ze had olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden uitgedaagd om 10 kilometer tegen haar te zwemmen voor het goede doel. Hij ging de uitdaging aan en stond zondagochtend  samen met haar op de startblokken van het plaatselijke zwembad.

Maaike vertelde aan RTV Rijnmond dat ze al heel lang droomde om een keer 10 kilometer tegen iemand te racen. Ze las het autobiografische boek van Van der Weijden - hij kreeg kreeg vijftien jaar geleden te horen dat hij leukemie had, overwon de ziekte en werd in 2008 olympisch kampioen 10 kilometer openwaterzwemmen - en wist dat hij de uitgelezen tegenstander was. Daarmee stond ook gelijk het goede doel vast: Fight Cancer.

Mijn droom, zijn afstand
Dat ze de tien kilpometer niet eerder gezwommen had, weerhield Maaike er niet van om onder het motto 'mijn droom, zijn afstand, ons gevecht' de stoute schoenen aan te trekken en contact op te nemen met Van der Weiden.  "Ik heb hem een mailtje gestuurd en hij zei: ja heel erg leuk, 15 januari kan ik. Dus ik dacht: oke, prima, doen we."

Hoewel ze de afstand niet helemaal heeft geoefend, had ze alle vertrouwen in haar eigen kunnen. "Ik heb één keer 10 kilometer gezwommen, maar dat was niet achter elkaar door. Maar anders doe ik het op wilskracht", zei Maaike voorafgaand aan de vierhonderd baantjes die ze moest afleggen.

Brilletje scheef
Startschot. Plons. Aanvakankelijk ging de race gelijk op, maar halvewerwege wist de olympisch kampioen een riante voorsprong op te bouwen. De olympiër finishde na  2,5 uur en zwom vervolgens twee kilometer extra om Maaike te ondersteunen. Zij finshde na 2 uur en 50 minuten. Geinteresseerden konden live meekijken via periscope.

Het meezwemmen van Maarten was een flinke en noodzakelijke steun in de rug.  "Mijn bril zat op een gegeven moment niet echt lekker meer. Daarna werd ik moe en kreeg ik hoofdpijn. Maar het laatste stukje was geweldig."

In totaal haalde Maaike 4.128,39 cent op voor kankeronderzoek.

Bron: RTV Rijnmond

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close