Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Meer aandacht nodig voor risicomanagement bij internationale goededoelenorganisaties

12 januari 2017

Een goede risicobeheersing is voor de meeste goededoelenorganisaties die internationaal georganiseerd zijn een belangrijk aandachtspunt. Dat blijkt uit een rondgang van toezichthouder CBF en de brancheorganisaties Goede Doelen Nederland en Partos.

door Redactie Vf

Een goede risicobeheersing is voor de meeste goededoelenorganisaties die internationaal georganiseerd zijn een belangrijk aandachtspunt. Dat blijkt uit een rondgang van toezichthouder CBF en de brancheorganisaties Goede Doelen Nederland en Partos. Ook transparantie en een begrijpelijke uitleg over de internationale governance verdienen voortdurend aandacht.

Aanleiding voor het onderzoek was de berichtgeving in de media over de zogeheten ‘Panama Papers’. Journalisten van onder meer het NRC legden bloot hoe particulieren en organisaties van postbusconstructies in Panama gebruik maken om belasting te vermijden. Ook Solidaridad werd destijds - onterecht - genoemd in het kader van dergelijke constructies, maar voor de drie betrokken brancheorganisaties reden genoeg om de internationale financiele huishouding van goede doelen te onderzoeken.

Hieronder de vijf belangrijkste conclusies op een rijtje:

Samenwerkingsverbanden

Uit het onderzoek blijkt dat goede doelen organisaties steeds vaker deel uitmaken van internationale samenwerkingsverbanden. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee, met name op het gebied van governance en financieel management. Daarom is meer aandacht nodig voor risicomanagement, inclusief een zorgvuldige leveranciersselectie. Dit in combinatie met een aantal aanvullende afspraken over transparantie en toezicht," aldus de onderzoekers.   

Lokale leveranciers

Vooral het werken met lokale leveranciers en adviseurs is risicogevoelig, maar daarvan zijn de goede doelen zich meer dan bewust.  Organisaties kijken daarbij vooral naar het financieel management van een lokale vestiging en de (inter)nationale governance.

Pro-actief

In het buitenland opererende goededoelenorganisaties onderkennen dat zij pro-actiever kunnen communiceren over de internationale organisatiestructuur. Het kiezen van de juiste juridische entiteit is in sommige landen complex, bijvoorbeeld omdat de lokale wetgeving geen stichtingen kent. De aan het onderzoek deelnemende organisaties onderstrepen dat het van belang is dat aangegeven wordt waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en hoe dit zijn weerslag krijgt op de ‘governance’.

Social enterprise

Uit het onderzoek blijkt verder dat 45% van de ondervraagden een andere juridische structuur overweegt. Een op de vijf organisaties verwacht binnen vijf jaar zich te ontwikkelen tot een ‘social enterprise’, met meer autonomie voor lokale kantoren in het buitenland. Dat brengt uitdagingen met zich mee: hoe richt je de governance in en welke rol kunnen toezichthouders spelen? Het CBF kijkt bijvoorbeeld alleen naar de Nederlandse activiteiten. Wanneer buitenlandse ‘dochters’ van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties meer op eigen voeten komen te staan, brengt dat nieuwe vragen met zich mee.

Bron: CBF

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close