Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Universiteit Wageningen ontvangt nalatenschap van 2 miljoen euro

26 november 2016

Johanna Edema, oud-docente van de Wageningse afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit, heeft haar voormalige werkgever 2 miljoen euro nagelaten.

Universiteit Wageningen
Universiteit Wageningen

door Redactie Vf

Johanna Edema, oud-docente van de Wageningse afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit, heeft haar voormalige werkgever 2 miljoen euro nagelaten. Het geld is bestemd voor onderzoek naar eetgedrag. De universiteit kan met het bedrag vijf promovendi aanstellen.

Frans Kok, emeritus hoogleraar Voeding en gezondheid en bestuursvoorzitter van de stichting Edema-Steernberg, werd een jaar geleden door Edema benaderd met de vraag om het legaat te gaan beheren.

‘Toen bleek het om een flinke som geld te gaan’, vertelt hij aan het Wageningse universiteitsblad Resource. ‘Het gebeurt wel vaker dat er een donatie wordt gedaan, maar dit was een enorme verrassing. Fantastisch dat ze daarmee nu onderzoek kan laten doen in de richting die ze wilde. En ook wel sneu dat ze resultaten daarvan niet meer kan zien.’

Specifieke bestemming

Edema doneerde het geld met een heel specifieke reden. Heel haar leven was zij geïnteresseerd in de vraag waarom een mens eet wat hij eet. Vooral was zij benieuwd welke rol sociale omgevingsfactoren daarbij speelden.

Maar tijdens haar carriere, was er bij de vakgroep Humane Voeding veel meer aandacht voor een puur natuurwetenschappelijke benadering. "Ze heeft er eigenlijk nooit echt voet mee aan de grond gekregen", zegt Kok.

Hij vindt het mooi dat Edema op deze manier door vijf promovendi onderzoek kan laten doen in de richting die ze wilde. "Al is het natuurlijk sneu dat ze de resultaten daarvan niet meer kan zien."

Eetgedrag
De vijf aio’s gaan onderzoek doen naar onder meer eetgedrag van adolescenten, diabetes type 2-patiënten en zwangere vrouwen, smaakontwikkeling bij kinderen uit lagere sociaal-economische klassen en omgaan met voedselverleidingen.

Bron: Resource

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close