Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Donateur: 'Houd toezicht op directiesalarissen'

7 oktober 2016

Uit het longitudinale onderzoek Geven in Nederland 2017 blijkt dat financieel toezicht topprioriteit heeft voor donateur.

door Redactie Vf

In Geven in Nederland 2017 zijn op verzoek en in overleg met het Centraal Bureau Fondsenwerving vragen gesteld aan een representatieve groep Nederlanders over de wijze waarop het toezicht op goededoelenorganisaties ingevuld moet worden. Financieel toezicht blijkt een topprioriteit te hebben voor de donateur.

Wanneer de representatieve groep deelnemers voor de keuze werd gesteld wat de hoogste prioriteit moest hebben bij het houden van toezicht op de sector, kozen zij in meerderheid voor financeel gerelateerde onderwerpen. Op een gedeelde eerste plaats staan de hoeveelheid geld die goededoelenorganisaties besteden aan kosten voor de eigen organisatie en de hoogte van salarissen voor de directie; op de derde plaats staat het besteden van geld aan de doelen waarvoor giften zijn gedaan. Deze drie onderwerpen vinden Nederlanders met afstand het belangrijkste.

Daarna volgen vier andere onderwerpen: de kosten voor fondsenwerving, het meten van impact en de beveiliging van persoonlijke informatie en risico-analyse. Minder belang hechten Nederlanders aan de regels over het betrekken van belanghebbenden, het publiceren van de samenstelling van het bestuur en de werving van nalatenschappen.

Belang onderzoek

Het onderzoek voorziet volgens de onderzoekers in een belangrijke behoefte. "In de discussies over de invulling van het validatiestelsel zijn vooral de grotere fondsenwervende goededoelenorganisaties en de brancheorganisaties betrokken. Met de gegevens uit het opinieonderzoek ontstaat een beeld van de opvattingen van het Nederlands publiek. De overheid kan inzichten over deze opvattingen in overleg met de sector filantropie gebruiken bij de nadere invulling van het validatiestelsel."

Methode

In het onderzoek onder huishoudens zijn 2003 respondenten ondervraagd via TNS/NIPO. Zij kregen vijf maal twee onderwerpen te zien, waarbij telkens de vraag was welke van de twee onderwerpen zij het belangrijkste vonden. Het toeval bepaalde welke onderwerpen zij in welke volgorde en in welke combinaties beoordeelden. Hierdoor kan bepaald worden welke onderwerpen Nederlanders het belangrijkste vinden.

Bron: Geven in Nederland

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close