Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

TeamUp breidt uit naar acht locaties

8 september 2016

Het project TeamUp van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland voor gevluchte kinderen in Nederland wordt uitgebreid van vijf naar acht opvanglocaties.

Syrisch meisje (11) tijdens activiteit TeamUp in Tilburg
Syrisch meisje (11) tijdens activiteit TeamUp in Tilburg © TeamUp

door Redactie Vf

Het project TeamUp van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland voor gevluchte kinderen in Nederland wordt uitgebreid van vijf naar acht opvanglocaties. TeamUp biedt de kinderen sport, spel en dans op een gestructureerde en veilige manier. Activiteiten die bijdragen aan de sociale en emotionele ontwikkeling van gevluchte kinderen.

“Kinderen leren zo op een speelse manier weer samen te spelen, zelfvertrouwen op te bouwen en hun emoties een plek te geven”, vertelt projectleider Ernst Suur. Volgens TeamUp is het enthousiasme bij de kinderen, vrijwillige begeleiders en het COA erg groot. Mede daarom breidt TeamUp op korte termijn uit. Momenteel vinden de activiteiten plaats in Ter Apel, Overberg, Sweikhuizen, Amsterdam en Tilburg.

Groei

“Daar komen dit jaar Heerhugowaard en Alkmaar nog bij. Verder zijn we in gesprek met het COA over een achtste locatie”, zegt Suur. Met de uitbreiding kunnen straks bijna 500 kinderen van 6 tot 18 jaar op vaste momenten in de week meedoen aan de activiteiten. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gevluchte kinderen – in welke opvang dan ook – deze mogelijkheid te geven. Daar zijn echter nog wel extra financiële steun en goede begeleiders voor nodig.

Weerbaarheid

Suur: “Sport en spel op vaste tijden versterkt de emotionele en sociale weerbaarheid van kinderen. Dat is wat veel gevluchte kinderen juist nu nodig hebben. Velen van hen komen uit oorlogsgebied en hebben een heftige vlucht meegemaakt. Nu zitten ze in een nieuwe situatie in een vreemd land. Dat brengt extra stress met zich mee. Mede daarom zijn structuur, stabiliteit en een uitlaatklep zo belangrijk. TeamUp draagt daaraan bij.”

De professionals die de activiteiten uitvoeren worden getraind en begeleid vanuit TeamUp. Suur: “We zorgen er ook voor dat de begeleiders de kinderen met extra hulp kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties in ons land.”

Over de samenwerking

War Child, Save the Children en UNICEF Nederland bundelden eind 2015 hun krachten en jarenlange expertise om speciaal voor gevluchte kinderen in Nederland aan de slag te gaan. Het COA ervaart de samenwerking met TeamUp als positief en spreekt van een goede en professionele aanvulling op de al bestaande activiteiten, zodat ook deze kinderen weer gewoon kind kunnen zijn.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close