Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

CBF zoekt samenwerking met GeefGratis

5 september 2016

De Toezichthouder gaat met GeefGratis verkennen hoe zij de beoogde brede werking van de erkenningsregeling een impuls kunnen geven.

door Redactie Vf

Toezichthouder CBF en Stichting GeefGratis gaan samen verkennen hoe zij de beoogde brede werking van de nieuwe erkenningsregeling een impuls kunnen geven.

GeefGratis is al jaren een belangrijke speler in goededoelenland. De stichting stelt ICT-applicaties beschikbaar voor goededoelenorganisaties, zoals een online donatiemodule. Via de module geef.nl halen ruim 3750 goede doelen geld op bij duizenden donateurs.

De dienstverlener - zonder winstoogmerk – valt op dit moment niet binnen de werkingssfeer van de nieuwe erkenningsregeling. En dat geldt voor meer vernieuwende organisaties, en dat is volgens CBF directeur Roline de Wilde een gemiste kans voor de sector en de donateurs.

“Sinds de introductie van de nieuwe erkenningsregeling afgelopen januari hebben zich meerdere organisaties bij ons aangemeld die met vernieuwende concepten bezig zijn, zoals platforms voor crowdfunding. Wij willen het publiek zekerheid bieden dat hun euro voor het goede doel ook daadwerkelijk goed terechtkomt. De erkenningsregeling voorziet hierin voor de klassieke goede doelen, daar zijn de huidige normen ook op afgestemd. Wij willen die zekerheid voor het publiek graag uitbreiden naar andersoortige fondsenwervende organisaties. Daarom willen wij met GeefGratis en de brancheorganisaties onderzoeken hoe we dergelijke initiatieven binnen de werkingssfeer van de erkenning kunnen brengen.”

GeefGratis geeft aan blij te zijn met deze ontwikkeling en gaat de samenwerking graag aan. De stichting gaat de bij haar aangesloten goededoelenorganisaties wijzen op het belang van erkenning door het CBF. Ook streven het CBF en GeefGratis naar afbouw van het gebruik van het ANBI-beeldmerk dat op dit moment door GeefGratis wordt uitgegeven.

“Gebleken is dat dit beeldmerk bij het publiek voor verwarring kan zorgen. Veel mensen denken dat het ANBI-beeldmerk een keurmerk is terwijl het een uiting van een fiscale regeling betreft. De nieuwe erkenning is wel verbonden aan een onafhankelijke inhoudelijke kwaliteitstoets. De nieuwe erkenningsregeling kent verschillende categorieën met elk een bijbehorende normenset en staat daarmee meer dan voorheen open voor zowel grote als kleine goede doelen,” aldus de stichting in haar nieuwsbrief.

GeefGratis zal alle CBF-erkende goede doelen presenteren aan de bezoekers en donateurs op geef.nl.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close