Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Onderzoekers identificeren deel hersenen dat prosociaal gedrag stimuleert

24 augustus 2016

Gaat de subgenuale anterior cingulate cortex fondsenwervers de makkelijkste baan van de wereld bezorgen? 

door Redactie Vf

Gaat de subgenuale anterior cingulate cortex fondsenwervers de makkelijkste baan van de wereld bezorgen? Wetenschappers van de Universiteit van Oxford zeggen het deel van de hersenen te hebben geidentificeerd dat ons helpt om genereus te zijn voor anderen.

'Prosociaal gedrag  is een fundamenteel aspect van de interactie van mensen,' aldus Patricia Lockwood hoofdonderzoeker van het departement van experimentele psycholgie van de Universiteit van Oxford. 'Gedrag dat anderen bevoordeeld is essentieel voor de sociale cohesie, maar we weten nog te weinig over de vraag hoe - en waarom - mensen actie ondernemen om anderen te helpen '

Empathie

Uit het onderzoek dat zij en haar mederwerks vervolgens deden, bleek dat proefpersonen die zichzelf in enquetes als empathisch inschaalden, sneller in staat waren om anderen te helpen in de door de onderzoekers samgengestelde testomgeving. Dat lijkt een open deur, en de onderzoekers vroegen zich dan ook af waarom en hoe deze link nu precies tot stand komt? 

MRI

Uit MRI-scans bleek dat, terwijl de proefpersonen leerden om in de testomgeving zowel anderen als zichzelf maximaal te bevoordelen, een specifiek deel van de hersenen enkel actief was als er geleerd werd om anderen te bevoordelen en dus prosociaal gedrag te vertonen. 

Lockwood: ' De subgenuale anterior cingulate cortex lijkt te zijn ingesteld om anderen te bevoordelen. Dit deel van de hersenen was niet bij iedere proefpersoon even actief. Mensen die zichzelf als empathisch inschaalden, waren in de testomgeving beter in staat anderen te bevoordelen, terwijl hun subgenuale anterior cortex ook sterker reageerde terwijl prosociaal gedrag vertoond werd.'

Een belangrijk resultaat, aldus Lockwood. 'Dit is de eerste keer dat een specifiek hersendeel gelinked kan worden aan het aanleren van prosociaal gedrag.'  Volgens Lockwood een stap in de richting om antisociaal gedrag te begrijpen, een vermindere activiteit van de subgenuale anterior cingulate cortex, maar ook wellicht om prosociaal gedrag - en dus het doneren van tijd en geld aan het goede doel - beter te kunnen stimuleren. 

Bron: Universiteit van Oxford

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close