Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Het lijkt erop dat de Geefwet is mislukt

29 juli 2016

Hoofdredacteur Jaap Zeekant over de Geefwet en het onderzoek van het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de invloed van de Geefwet op het geven aan culturele instellingen. 

door Redactie Vf

Het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek verricht naar de veranderingen in de filantropie in Nederland, in het bijzonder bij culturele instellingen, na de invoering van de Geefwet. Dit is gebeurd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW ), in aanvulling op het onderzoek ‘Geven in Nederland 2015’. We laten aan de hand van de onderzoeksresultaten onze gedachten gaan.

In brede deskundigenkring bestaat grote twijfel over het nut van fiscale stimuli voor het resultaat van fondsenwerving door non-profits. Hier is wel een nuancering nodig voor die fiscale faciliteit die een direct netto voordeel oplevert voor ANBI’s: het nultarief bij nalatenschappen. Maar ook in dat werfgebied, is er (nog) geen bewijs voor dat de fiscale faciliteit het nalaten aan goede doelen bevordert. Dat de aftrekbaarheid niet zoveel uitmaakt, correspondeert ermee dat het overgrote deel van de gevers aan goede doelen zijn giften helemaal niet voor aftrek in aanmerking brengt, ook niet als die de vrije voet overstijgen. Daarbij zal wellicht een rol spelen dat het toch altijd weer een gedoe is om al die bedragen bij te houden en dat het doorgaans om een relatief klein voordeel gaat.

Verder lezen? Dat kan in de digitale editie van het Vakblad Fondsenwerving. 

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close