Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Opgewekte sfeer tijdens Feest van de (H)erkenning

3 juli 2016

350 goede doelen ontvingen hun nieuwe erkenning. CBF-feestje werd vooral gekenmerkt door optimisme, lichte uitgelatenheid en trots. 

door Redactie Vf

Afgelopen vrijdagmiddag ontvingen de eerste 350 goede doelen hun nieuwe 'erkenning' van toezichthouder CBF. Dat gebeurde tijdens het Feest van de (H)erkenning op het Friendships Sports Centre – een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking  – in Amsterdam. De gastheer viel de eer te beurt om als eerste goede doel het erkenningscertificaat te ontvangen uit handen van Roline de Wilde, directeur van het CBF.

Niemand zal zeggen dat de totstandkoming van het Validatiestelsel hoofdzakelijk een feestelijke aangelegenheid is geweest, waarbij partners en stakeholders bij voortduring eendrachtig hebben samengewerkt om tot de nieuwe Erkenningsregeling te komen. Maar nu de regeling een feit is, lijken alle aanvankelijke bezwaren en in de sector levende tegenstellingen te zijn weggespoeld door het vaste voornemen er een breed gedragen succes van te maken.

Althans, tijdens het Feest van de H(erkenning) leken alle aanwezigen optimistisch gestemd en vooral verheugd te zijn met de aan hun toegekende status van erkend goed doel. Afgevaardigden van de 350 erkende goede doelen hadden zich meer dan feestelijk uitgedost – van regenboogcolbert tot jurken van Afrikaanse snit en oké een enkel driedelig grijs – om het erkenningscertificaat in ontvangst te nemen.

Maar niet nadat er eerst een feestelijk en vooral ook sterk inhoudelijk programma werd afgewerkt – feest staat in de sector nu eenmaal niet gelijk aan champagne en kaviaar en wordt eerder ingevuld door het delen van kennis en best practices. Ook wie zich even bij de wc’s ophield, wist direct dat hij zich niet op een feestje van een hedge fund bevond: “Geweldig hé die gender neutrale w.c.’s hier.” ”Ja, in Zweden hebben ze dit overal.” “Wist jij trouwens dat er in Zweden minder vrouwelijke parlementariërs zijn dan in Uganda.” [etc.].

Moderator Hella van der Wijst praatte de middag vakkundig aaneen en introduceerde diverse sprekers en columnisten die allen vanuit hun eigen expertise het licht op de nieuwe regeling of het werk van goede doelen in het algemeen lieten schijnen.

“Impact weten, niet impact meten,” stelde Kellie Liket van het Impact Measurement Team van de Erasmus Universiteit. Daarmee leek ze vooral te willen zeggen dat het belang om tot op de komma de impact van je werkzaamheden te meten in het niet valt bij het impact gedreven verrichten van je werkzaamheden. De boodschap van Liket: kijk naar wat  zich bewezen heeft in de praktijk; kijk naar onderzoek dat al is verricht; bedenk vooral hoe je de euro’s en de energie die je gebruikt effectief kan inzetten om je doelen te bereiken.

Een vrolijke noot kwam na de pauze van de Straatklinkers – een koor van (voormalig) dak- en thuislozen – die met vette Amsterdamse smartlappen en evergreens en hun innemende performance de aanwezigen tot inhaken, meezingen en meedeinen wist te bewegen.

Hoogtepunt van de middag zat voor velen echter toch echt in de staart van het programma. Toen de certificaten eenmaal tevoorschijn werden gehaald en waren uitgereikt, stelden de ontvangers zich opgewekt en zonder schroom op in een lange rij, de directeur van het Longfonds naast die van Reddingstation Wijdenes, voor het fotomoment met het nieuwe certificaat en CBF-directeur Roline de Wilde. Trots leek men toch wel te zijn op het papiertje, getuige ook de vele twitterberichten die volgden: 

De eerste erkenning is uitgereikt aan onze directeur Etienne Spee! Dank @CBF_NL! #ErkenningCBF pic.twitter.com/iBO559m11i

— FriendshipSC (@Friendsportsc) 1 juli 2016

Longfonds behoort opnieuw tot koplopers 'erkend goed doel' @CBF_NL. Daar zijn we trots op. #CBF #erkenning #goeddoel https://t.co/cI3qBaes14

— Longfonds (@Longfonds) 1 juli 2016

Vandaag heeft Stg. Een Feest voor Sinterklaas de status "erkend goed doel" gekregen van het CBF. @cbf_nl #trots #erkenningcbf

— Feest v Sinterklaas (@FeestVoorSint) 1 juli 2016

Officiele erkenning CBF voor Child Support Indonesia https://t.co/7rMI1OaBuL

— Jan van den Berg (@anakasuh) 2 juli 2016

De nieuwe @CBF_NL-erkenning van @fietsersbond. pic.twitter.com/OoucjQ2VcO

— Martijn van Es (@martijn) 1 juli 2016

Krajicek Foundation in 'kopgroep' nieuwe regeling CBF. Erkenning vervangt vroegere keurmerken CBF e.a. organisaties pic.twitter.com/fcPPEarU7v

— Krajicek Foundation (@krajiceknl) 1 juli 2016

Trots! Lumiar is een Erkend Goed Doel! #erkenningcbf @CBF_NL https://t.co/kIFzq29tdv

— Lumiar (@Lumiarschool) 2 juli 2016

Trots! Vanaf vandaag mogen wij ons @CBF_NL 'erkend goed doel' noemen! #erkenningCBF #kopgroep https://t.co/AKmyAjdH9G

— Alzheimer Nederland (@alzheimernl) 1 juli 2016

En daar zijn wij er 1 van! Vanaf vandaag officieel #erkenningcbf voor @CTeamHuntington Dank @CBF_NL En dan nu door https://t.co/sTY0Qca6br

— Aiko de Raaf (@AikoRaaf) 1 juli 2016

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close