Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Artsen zonder Grenzen legt uit waarom het geen geld meer wil van de EU

21 juni 2016

'Wij willen niet medeplichtig zijn'. Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert financiële steun aan te nemen van Brussel en de afzonderlijke EU-lidstaten. 

door Redactie Vf

Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert financiële steun aan te nemen van Brussel en de afzonderlijke EU-lidstaten. De organisatie protesteert daarmee tegen de manier waarop de EU momenteel met vluchtelingen omgaat. 

Volgens AzG voert de EU een schandelijk beleid door mensen in acute nood buiten de EU te weren. De woede richt zich tegen de vluchtelingen-deal die de EU drie maanden geleden met Turkije sloot. AzG ziet de deal – waarin de EU betaalt voor opvang in Turkije  –  vooral als een beloning voor het tegenhouden door Turkije van vluchtelingen die naar Europa willen.

‘Er is zonder meer behoefte aan steun voor dat land, dat zo’n drie miljoen Syrische vluchtelingen huisvest. De hulp van de EU is echter vooral toegezegd als beloning voor verbeterde grensbewaking om asielzoekers tegen te houden. Het is voor ons onverteerbaar dat dat gepresenteerd wordt als humanitair beleid,’ aldus de organisatie.

Domino-effect

Azg directeur Arjan Hehenkamp zegt het bijzonder zorgwekkend te vinden dat deze overeenkomst het hele concept ‘vluchteling’ en de bescherming die dat biedt in gevaar brengt.

Hij meent bovendien dat het Europese beleid om de beheersing van migratie uit te besteden een domino-effect heeft. ‘Grenzen gaan tot aan Syrië dicht. Zal de situatie in Azaz in Noord-Syrië, waar 100.000 mensen gevangen zitten tussen een gesloten grens en een frontlinie de norm worden, in plaats van een dodelijke uitzondering?’

Uitleg aan donateurs

Inmiddels heeft AzG een statement op haar website geplaatst waarin het beleid wordt verantwoord naar de donateurs en het Nederlandse publiek. “We hebben niet de illusie dat er snel en radicaal iets verandert. Maar wij willen niet medeplichtig zijn door vanaf nu wel financiële steun van deze zelfde landen te aanvaarden.”

De hulporganisatie ontving vorig jaar 19 miljoen euro uit Brussel en 37 miljoen euro van afzonderlijke EU-lidstaten. 92 procent van de uitgaven wordt uit donaties van particulieren gefinancierd. De beslissing om Europese fondsen te boycotten gaat direct in en geldt voor alle projecten wereldwijd.

Bron: Artsen zonder Grenzen

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close