Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Cultuursubsidies stromen naar Randstad

16 juni 2016

Het grootste deel van het geld dat het rijk aan kunst en cultuur besteedt, komt in de Randstad terecht. 

door Redactie Vf

Het grootste deel van het geld dat het rijk aan kunst en cultuur besteedt, komt in de Randstad terecht, ondanks protest vanuit de provincies buiten de Randstad. Veel mogelijkheden om hier snel verandering in te brengen, lijken er niet te zijn. Minister Jet Bussemaker zei dit donderdagmorgen tijdens een debat met de kamercommissie voor cultuur over het advies van de Raad voor Cultuur over de verdeling van subsidies in de cultuurnotaperiode 2017-2020, zo meldt Omroep Brabant.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) stelde tijdens het debat dat het rijk per inwoner van de Randstad 250 euro aan kunst en cultuur uitgeeft, per inwoner van Brabant ligt dat bedrag op minder dan drie euro. Zo'n verschil is volgens haar hoe langer hoe moeilijker uit te leggen aan Nederlanders buiten de Randstad.Andere Kamerleden becijferden  dat van het rijksbudget voor kunst en cultuur ongeveer zeventig procent naar Noord en Zuid-Holland gaat. De rest van het land mag de overige dertig procent verdelen

Minister Bussemaker benadrukte dat theatergezelschappen uit de Randstad ook in andere provincies optreden.  Ook legde de minister de verantwoordelijk deels bij de regio. Volgens haar is er de laatste jaren in veel gemeenten ook veel op kunst en cultuur bezuinigd.

Bron: Omroep Brabant

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close