Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Opkomend fenomeen: lokale fondsen

14 juni 2016

Lokale fondsen in Nederland beheren zo'n 15 miljoen euro. Maar koepelorganisatie Lokale Fondsen Nederland verwacht een sterke groei naar 2020. 

door Redactie Vf

Donderdag 16 juni presenteert de koepelorganisatie Stichting Lokale Fondsen Nederland (LFN) een onderzoek naar de activiteiten van lokale fondsen in Nederland sinds de oprichting van LFN in 2013. 

In Nederland zijn lokale fondsen - fondsen met als doelstelling de  lokale gemeenschap kwalitatief te verbeteren -  nog een relatief nieuw en marginaal fenomeen. In het buitenland weten de gemeenschapsfondsen, community foundations of Bürgerstiftüngen, waar meer dan honderd miljoen dollars in omgaan.

Vanaf augustus 2013 is het overkoepelende LFN in bedrijf: de stichting ondersteunt, adviseert en begeleidt (startende) lokale fondsen met kennis, contacten, fondsenwerving en communicatie.

Het onderzoek dat wordt gepresenteerd brengt de activiteiten van lokale fondsen in Nederland in kaart. Momenteel zijn er 64 lokale fondsen in Nederland die in totaal 15 miljoen in beheer hebben; LFN verwacht een groei naar 120 fondsen in 2020. Lokale fondsen werven geld bij bedrijven, vermogende particulieren en ‘gewone’ mensen en worden voornamelijk gerund door vrijwilligers.

Diverse fondsen en organisaties stimuleren de groei actief: Prins Bernhard Cultuurfonds, Oranje Fonds, Fonds 1818, Rabobank Foundation e.a.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close