Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

700 organisaties benadrukken: pak samen vluchtelingencrisis aan

1 juni 2016

Bijeengekomen vertegenwoordigers van de filantropische sector: "Uitdaging die mensenlijke tragedie met zich mee brengt, vraagt om gezamelijke actie." 

door Redactie Vf

Afgelopen week kwamen zo’n 700 vertegenwoordigers van de filantropische sector bijeen in Amsterdam tijdens de jaarvergadering van het European Foundation Centre (26-28 mei). Zij deden een dringend beroep op de filantropische wereld samen te werken om de vluchtelingencrisis aan te pakken. De oproep die zij deden:

“Miljoenen mensen verlaten noodgedwongen hun thuis en vluchten voor geweld, vervolging, oorlog,  gevolgen van klimaatverandering en econmische ongelijkheid. De uitdaging die deze mensenlijke tragedie met zich mee brengt, vraagt om gezamelijke actie.

De crisis duurt voort en de positie van ontheemden verandert voortdurend. Tijdens onze conferentie Imagining and Investing in our Future laten we zien dat filantropische instellingen in de positie zijn om voor de lange termijn een strategische aanpak te ontwikkelen. De filantropische secotor kan veel betekenen voor de opvang en integratie van migranten binnen Europa en/of het verbeteren van de leefomstandigheden in de landen van herkomst en transitie.  

We hebben de kracht om de beeldvorming wereldwijd rondom de vluchtelingenproblematiek te kenteren. Filantropische instellingen hebben een cruciale rol bij de beïnvloeding van de verschuivende publieke opinie door gevoelens van angst en haat ter discussie te stellen. We hebben de mogelijkheid om de potentie en kracht van ontheemden tot bloei te laten komen en de enorme bereidwilligheid en solidariteit van burgers te ondersteunen en te versterken.

De vluchtelingencrisis is van een ongekende schaal en complexiteit. De finantropische instellingen moeten de handen ineen slaan, bestaande initiatieven uitbouwen, mandaten oprekken en innovatieve oplossingen zoeken. We moeten samenwerken met betrokken stakeholders inclusief overheden, bedrijfsleven en NGO’s. Maar we kunnen dat alleen doen wanneer de politieke leiders nu handelen, hun verantwoordelijkheid nemen en de middelen inzetten die hen ter beschikking staan, inclusief steun aan maatschappelijke initiatieven die zich inzetten voor ontheemden. 

Europa is sterk genoeg om de uitdaging die de vluchtelingencrisis brengt het hoofd te bieden."

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close