Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Harry F. directeur en bestuurder bij frauderende stichtingen

21 april 2016

De dierenhulporganisaties die door justitie worden verdacht van miljoenenfraude met donateursgelden, maakten deel uit van dicht verknoopt netwerk rondom promotiebedrijf Erdma BV en directeur van het bedrijf, Harry F.

door Redactie Vf

Justitie verdenkt de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren (NSHD), Stichting Help, Stichting Menodi, Stichting Werelddier en promotiebedrijf Erdma BV ervan voor miljoenen euro's aan donateursgelden in eigen zak te hebben gestoken. Alleen afgelopen jaar zou het voor het NSHD al gaan om 1,5 miljoen euro.

Selecte groep

Uit onderzoek van de Stentor blijkt dat een selecte groep mensen jarenlang aan de top stond van drie van de vier verdachte stichtingen. Dezelfde mensen waren achtereenvolgens bestuurslid of uitvoerend directeur van de goede doelen.

Hoofdverdachte F. is eigenaar van Erdma BV  - het promotiebedrijf dat de fondsenwerving uitvoerde voor de betreffende goede doelen-stichtingen - maar ook medeoprichter van Stichting Help en de NSHD. Ook was hij lange tijd bestuurslid bij Stichting Menodi.

Op 1 januari 2016 heeft Janneke Ruiter de taken van voorzitter en directeur bij alle drie de stichtingen overgenomen. Ruiter is tevens F.'s rechterhand bij Erdma BV. Het onderzoek van justitie was op dat moment al in volle gang.

Pluut

De zaak rondom Erdma vertoont veel gelijkenis met de zaak rondom ‘malafide fondsenwerver’ Roland Pluut. Ook toen was er veel ophef omtrent de relaties die eigenaren en werknemers van toeleveranciers hadden met goede doelen en ook toen was er de verdenking van grootschalige fraude. Naar de handel en wandel van Pluut werd echter geen justitieel onderzoek ingesteld. 

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close