Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Duolegaat in België lijkt groot succes

20 april 2016

Sinds de invoering van het duolegaat – vijf jaar geleden – is het bedrag aan erfenissen voor goede doelen in Vlaanderen bijna verdubbeld. Dat schrijft De Standaard.

door Redactie Vf

De duolegaat-regeling stimuleert successieplanning waarbij erven die geen directe familie zijn de hoge successierechten kunnen ontwijken doordat een deel van de erfenis naar een goed doel gaat..

De verdubbeling wordt afgeleid uit de erfrechten die de goede doelen betaald hebben op de erfenissen die ze ontvingen (in België betalen goede doelen nog 8,5 procent belasting over erfenissen). In 2011 bedroegen dat 8 miljoen. Vier jaar liep dat op tot 15,7 miljoen euro.

De stimuleringsmaatregelen van de fiscus hebben er eveneens voor gezorgd dat de goede doelen zelf actiever legaten zijn gaan werven. Ook dat moet de stijging in de hand hebben gewerkt.

Voordeel voor erfgenamen

Niet enkel de goede doelen, ook de erfgenamen varen wel bij het duo-legaat. Het goede doel betaalt de lage erfbelasting op zijn deel van de erfenis maar ook een deel van de erfbelasting van de andere erfgenamen.

Hoewel die erfgenamen in theorie een kleiner deel erven, houden ze netto meer over doordat ze in lagere tariefschijven terechtkomen of geheel vrijgesteld worden van erfbelasting.

Voorbeeld duo-legaat volgens De Standaard:

Zonder duo-legaat: Een goede vriend erft 500.000 euro van een alleenstaande. Als die vriend de volledige erfenis houdt, betaalt hij305.000 euro aan erfbelasting. Hij houdt dus slechts 195.000 euro over.

Met duo-legaat: De vriend erft 250.000 euro en Kom op tegen kanker eveneens 250.000 euro. Het totaal aan erfbelastingbedraagt 163.750 euro. Kom op tegen kanker betaalt dat volledige bedrag. Zo krijgt Kom op tegen kanker netto 86.250 euro in handen, terwijl 250.000 euro netto naar de vriend gaat.

Bron: De Standaard

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close