Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Brancheorganisaties over de nieuwe erkenningsregeling

10 maart 2016

Het heeft even geduurd, maar na een intensieve voorbereiding is 1 januari de nieuwe erkenningsregeling goede doelen gestart. Organisaties kunnen zich nu aanmelden om zich te laten erkennen.

door Redactie Vf

In het voorjaar van 2016 worden naar verwachting de eerste erkenningen afgegeven. het is de bedoeling dat de verschillende bestaande keurmerken komen te vervallen. Met een erkenning maak je zichtbaar dat je aan een groot aantal kwaliteitseisen voldoet en zaken op orde hebt. Verwacht wordt dat over drie jaar het overgrote deel van de goede doelen een erkenning heeft.

Brede input vanuit de sector
De nieuwe erkenningsregeling vloeit voort uit het convenant tussen overheid en de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). De erkenningsregeling en bijbehorende normen zijn met brede input vanuit de sector ontwikkeld door de brancheorganisaties Instituut Fondsenwerving (IF) en Goede Doelen Nederland, in samenwerking met de nieuwe toezichthouder CBF.

In diverse dialoogsessies is een eerste concept van de normen besproken met goede doelen, vertegenwoordigers van donateurs en consumenten en de wetenschap. De normen gaan niet alleen over middelen en bestedingen, maar ook over de projecten, de effecten en de maatschappelijke betekenis. De toezichthouder zal daar ook op toetsen.
 

Meer dan een afvinklijstje
Het nieuwe normenstelsel gaat dus niet meer alleen over kosten en bestedingen maar kijkt naar het hele proces bij organisaties. Van missie tot impact. Daarnaast zijn de normen gediffrentieerd naar grootte van de organisatie. Hoe groter de organisatie, hoe zwaarder de normen.

Ook het toezicht is vernieuwd. Er zijn meer mogelijkheden voor dialoog, uitleg en toelichting waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en er zijn meer mogelijkheden om te laten zien wat organisaties bereiken. Het nieuwe toezicht is daarmee veel meer dan alleen een afvinklijstje.

Belangrijkste Veranderingen

De nieuwe erkenningsregeling, de normen en het toezicht stimuleren verdere professionalisering en transparantie van de sector. De onderstaande vier punten laten de belangrijkste veranderingen ten opzichte van het bestaande systeem van verantwoording en toezicht zien.

Verder lezen? Lees het hele artikel in de digitale editie van het Vakblad Fondsenwerving. 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close