Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Open Monumentendag blijft dankzij bijdrage BankGiro Loterij

4 februari 2016

De BankGiro Loterij is de nieuwe partner van Open Monumentendag. Met de schenking van de loterij van 1,7 miljoen euro aan de stichting is het voortbestaan van één van de grootste culturele evenementen van Nederland gered.

door Redactie Vf

Dit maakte de BankGiro Loterij woensdag 3 februari bekend tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Verdwijnen

De BankGiro Loterij is voor de komende 5 jaar de nieuwe partner van de Open Monumentendag. Het evenement dreigde te verdwijnen omdat per 2016 de vaste financier wegviel.

Daarop hebben Stichting Open Monumentendag, De Hollandsche Molen, het Prins Bernard Cultuurfonds en BOEi zich verenigd en gezamenlijk de aanvraag voor dit project ingediend bij de BankGiro Loterij. Zij kunnen met deze schenking de komende jaren Open Monumentendag blijven organiseren.

Deuren openen

Open Monumentendag opent letterlijk deuren die normaal gesloten zijn voor het publiek, zoals die van de Ridderzaal en de Eerste Kamer in Den Haag en van het Provinciehuis in Leeuwarden.

Bezoekers kunnen die dag gratis de historie beleven van de vele culturele monumenten die Nederland rijk is. Open Monumentendag vond voor het eerst plaats in 1987 en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd in het tweede weekend van september. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 1 miljoen bezoekers.

Recordbedrag

Naast de Open Monumentendag ontvangen 69 culturele organisaties dit jaar het recordbedrag van ruim 62,8 miljoen euro van de loterij. Van ieder verkocht lot gaat de helft naar cultuur en cultureel erfgoed.

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent ontvangt een extra bijdrage van 925.000 euro voor het project ‘Het Grootste Museum van Nederland’. Met deze bijdrage wil het museum het grote publiekspotentieel van kerken benutten om het draagvlak van religieus erfgoed te vergroten.

In het buitenland behoren kerken vaak tot toeristische trekpleisters, maar in Nederland staan we wel eens voor een gesloten kerkdeur, terwijl de schoonheid van de Nederlandse kerken niet onderdoet voor die in het buitenland.

Museum Catharijneconvent zal in heel Nederland twaalf beeldbepalende kerken en hun topkunst toegankelijk en zichtbaar maken voor het grote publiek. Zo kunnen jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers genieten van dit nu nog verborgen religieus cultuurschoon.

Geoormerkt geven

In 2015 heeft de BankGiro Loterij dankzij de lotverkoop een inleg van ruim 125 miljoen euro behaald. De helft hiervan komt direct ten goede aan organisaties die zich inzetten voor cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

Binnen het totaal aantal verkochte loten krijgt directe werving, het zogeheten ‘geoormerkt werven’, door culturele organisaties een steeds prominentere rol. Deelnemers geven hierbij aan dat zij voor een specifieke organisatie met de BankGiro Loterij meespelen. De helft van de lotprijs gaat dan naar de betreffende culturele organisatie.

In 2015 is 6 miljoen euro geoormerkt geworven, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Het geoormerkt geven is evenwel nog steeds een marginaal verschijnsel afgezet tegen het totaal aan inkomsten van de loterij.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close