Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Oxfam: 62 rijksten bezitten evenveel als armste helft van de wereldbevolking

20 januari 2016

Volgens onderzoek van Oxfam Novib  bezit 1 procent nu meer vermogen de rest van ons samen. 62 mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Vijf jaar geleden ging het nog om 388 mensen.

door Redactie Vf

Het Oxfam Novib rapport An Economy for the 1%, toont aan dat het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking – ongeveer 3,6 miljard mensen – sinds 2010 met 1.000 miljard US Dollar is afgenomen. Deze daling van 41 procent vond plaats ondanks het feit dat de wereldbevolking in die periode met ongeveer 400 miljoen mensen is toegenomen. Het vermogen van de rijkste 62 mensen nam ondertussen met meer dan 500 miljard US dollar toe naar 1.760 miljard US dollar.

Spectaculaire groei

Het rapport werd uitgebracht aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Daar komt de politieke en economische elite van de wereld deze week samen.

Oxfam Novib: ‘Hoewel wereldleiders steeds meer spreken over de noodzaak om deze ongelijkheid aan te pakken, is het gat tussen de rijksten en de rest van de wereld de afgelopen twaalf maanden spectaculair gegroeid. De voorspelling van Oxfam Novib in 2015, vooraf aan vorige bijeenkomst in Davos dat 1 procent op korte termijn meer zal bezitten dan de rest van ons, kwam al vorig jaar uit en niet in 2016 zoals verwacht.’

Belastingparadijzen

Naar schatting 7.600 miljard US dollar aan privé vermogen is ondergebracht in belastingparadijzen – dat is een twaalfde van alle particuliere vermogens. Indien deze vermogens niet meer verborgen blijven voor belastingdiensten, komt er elk jaar $190 miljard extra beschikbaar voor regeringen, meldt Oxfam Novib.

Oproep Karimi

Farah Karimi deed bij de NOS een beroep op de wereldleiders die deze week in Davos bijeen zijn om meer aandacht aan de groeiende ongelijkheid te besteden. "Het is een schande dat armoede in stand wordt gehouden terwijl extreme ongelijkheid blijft toenemen. Een belangrijke oorzaak is het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven. Regeringsleiders moeten politieke moed tonen en een einde maken aan de kwalijke rol van belastingparadijzen." 

"Ook via Nederland kunnen bedrijven op grote schaal belasting ontwijken", zegt Karimi. "Nederland moet met andere landen samenwerken en een einde maken aan belastingparadijzen. Dat levert essentiële belastinginkomsten op die nodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden."

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close