Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Populariteit natuurorganisaties stijgt

22 december 2015

Na enkele jaren van achteruitgang zijn dit jaar weer meer Nederlanders donateur en lid van een natuurorganisatie. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. De ruim honderd landelijke organisaties tellen 3.680.553 leden. Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar. 

Jan Krol - Stichting DierenLot (midden)
Jan Krol - Stichting DierenLot (midden)

door Redactie Vf

Een op de twee Nederlandse huishoudens steunt een natuur- of milieuorganisaties, aldus Vroege Vogels. In 2003 piekte het ledenbestand van de natuurclubs met ruim 4,1 miljoen leden.  

Wereld Natuur Fonds

Aanvoerder van de lijst van 2015 blijft het Wereld Natuur Fonds met bijna 800.000 leden. Het WNF verloor afgelopen jaar nog wel wat leden. Ook de nummers twee en drie, Natuurmonumenten en Greenpeace, staan op verlies. Vooral Greenpeace (-33.380 leden) heeft te maken met krimp.  

De Dierenbescherming en Dierenlot doen het beiden juist opvallend goed. Stichting DierenLot kwam met meer dan 96.000 donateurs nieuw binnen in de top 10 (plek 10). Volgens Jan Krol van Stichting DierenLot  was de plek in de top 10 vooral te danken aan het consequent aandacht schenken aan het werven van donateurs.

Eind aan de crisis 

De onderzoekers van Vroege Vogels verklaren de groei van de aanhang van natuurclubs uit de aantrekkende economie. Sinds 2008, het begin van de economische crisis, ging het ledental structureel achteruit.

Naast contributies moeten de organisaties het steeds meer hebben van eenmalige acties of crowdfunding, ontdekten de onderzoekers. Jongere generaties blijken minder dan hun ouders geneigd zich te binden aan een organisatie. Volgens een groot aantal clubs blijft de financiële steun op peil, maar komt het geld via andere wegen binnen.

Bron: Vroege Vogels

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close