Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Ambika Lucassen (War Child) wint reis naar het AFP-congres

3 december 2015

Dit jaar maakten de deelnemers van de Vakdag Fondsenwerving kans op een prachtige prijs: een geheel verzorgde reis naar het grote fondsenwervingscongres van de AFP, van 20 tot 22 maart 2016 in Boston.

Ambika Lucassen van WarChild neemt prijs in ontvangst, uitgereikt door Jaap Zeekant, hoofdredacteur Vakblad Fondsenwerving
Ambika Lucassen van WarChild neemt prijs in ontvangst, uitgereikt door Jaap Zeekant, hoofdredacteur Vakblad Fondsenwerving © Funds Etcetera...!

door Redactie Vf

De gelukkige winnaar werd Ambika Lucassen, fondsenwerver major donors en nalatenschappen bij War Child. Voordat ze bij Warchild kwam heeft Ambika onder andere gewerkt bij Unicef en KNGF Geleidehonden én als fondsenwerver bij een ziekenhuis.  

Ben je wel eens vaker naar een buitenlands congres geweest?

 “Ik ben naar de National Convention in Londen geweest, van het Institute of Fundraising, maar dat is niet zo groot als het AFP-congres.  Ik ben heel blij, voor mezelf en voor War Child, dat ik de prijs gewonnen heb."

Wat trekt je aan in de fondsenwerving?

“Het mooiste aan mijn werk met grote gevers en nalatenschappen is dat ik zie hoe gelukkig mensen worden van het geven. Dat heb ik zelf ook gemerkt. Ik kom uit Nepal en na de aardbeving heb ik zelf een ziekenhuis geld gegeven. Je wordt er echt gelukkig van.”

Grote gevers zijn natuurlijk vaak mensen die nogal iets hebben bereikt. Die willen het meteen grondig en goed doen. Maar als je flinke bedragen beschikbaar hebt wordt het al gauw een dagtaak om goede keuzes te maken en in de gaten te houden of het geld goed besteed wordt.  Daar schrikken mensen dan weer voor terug.

"Ik heb enkele vrienden die vermogend zijn en in mijn werk spreek ik ook grote gevers. Mijn vrienden heb ik het boek Goed Geven van Diana van Maasdijk gegeven. Een strategisch handboek voor grote gevers. Daar waren ze erg blij mee. Goede doelen zouden er een deel van over kunnen nemen om hun grote gevers betrokken te houden."

Het ontwikkelen van grotegiftenbeleid is, zeggen de experts, een proces dat je stap voor stap moet doorlopen en waar je de tijd voor moet nemen. Is dat ook jouw ervaring?

“Het is puur netwerken en relatiemanagement. Ook is het zaak de relatie steeds sterker en betrokkener te maken. Je moet de grote gevers echt leren kennen en goed weten waar je ze bij betrekt, en waar juist niet bij. Natuurlijk moet je ook niet bang zijn om te laten weten waar nog meer geld nodig is."

Niet elke fondsenwervende instelling is er klaar voor de dialoog aan te gaan met iemand die veel geeft, maar die ook betrokkenheid vertoont en wat invloed wil.

“Dat is het spannendste aspect aan mijn werk. We zullen ons als sector moeten afvragen welke input, welke invloed mogelijk is. Je zou eraan kunnen denken om impactinvestmentcirkels op te zetten om dat mogelijk te maken. Maar er is natuurlijk wel een grens aan de invloed buiten je organisatie. De mooiste samenwerkingen ontstaan meestal met de donateur die ooit zelf een schooltje heeft opgericht of een stichting heeft gehad en die goed weet wat de gevolgen kunnen zijn als je met te veel mensen rekening houdt.”

Vakblad Fondsenwerving feliciteert Ambika Lucassen met het winnen van deze mooie prijs! 

Het volledige interview met meer informatie over het AFP 2016 verschijnt in nummer 17 | 8, 18 december 2015.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close