Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

A letter to our daughter

3 december 2015

Sommige berichten zijn bijna niet te bevatten. Mark Zuckerberg heeft de geboorte van zijn dochter aangegrepen om een miljardenfonds op te richten voor goede doelen. Zuckerberg doneert in de loop van zijn leven 99 procent van zijn aandelen Facebook aan het fonds.  De aandelen vertegenwoordigen momenteel een waarde van ongeveer  42 miljard euro.

door Redactie Vf

De komende drie jaar wordt maximaal 1 miljard dollar per jaar in de stichting gestoken. Zuckerberg houdt wel de beslissende stem in zijn bedrijf. Het fonds heeft de naam Chan Zuckerberg Initiative gekregen. Naar Zuckerberg zelf en diens vrouw Priscilla Chan.

Zij gaan zich onder meer richten op gelijkheid in de wereld, het verbeteren van onderwijs, onderzoek naar medicijnen, het samenbrengen van mensen en het opbouwen van sterke gemeenschappen. Dat moet gebeuren door een combinatie van donaties aan goede doelen, particuliere investeringen in bedrijven en lobbyen voor ander regeringsbeleid.

Open brief

Zuckerberg kondigde het fonds aan in een open brief aan zijn dochter Maxima. Bij grote giften horen grote aspiraties:

 We weten dat het een kleine bijdrage is in vergelijking met alle middelen en mensen die al aan deze problemen werken. Maar we willen doen wat we kunnen, samen met anderen.

Wanneer wordt geconstateerd dat jouw generatie en de generatie van jouw kinderen niet hoeven te lijden door een ziekte, delen we in de  collectieve verantwoordelijkheid om onze inspanningen een tikje meer te richten op de toekomst en dit te realiseren. Je moeder en ik willen daar een steentje aan bijdragen.

Ziektes uitbannen kost tijd. Over een korter periode – vijf of tien jaar – lijkt het misschien alsof we geen verschil kunnen maken, maar op de lange termijn zullen de zaadjes die we nu planten groeien. Op een dag zullen jij en je kinderen zien waarvan we nu alleen nog kunnen dromen: een wereld waarin men niet hoeft te lijden aan een ziekte.

Er zijn zoveel kansen. Als de samenleving bereid is meer te focussen op de grote uitdagingen, kunnen we een betere wereld overdragen aan de volgende generatie.

Trend?

Eerder had Zuckerberg zich al gecommitteerd aan een initiatief van oud-Microsoft-oprichter Bill Gates. Samen met tientallen andere ondernemers zei hij daarin toe het merendeel van zijn vermogen in te zetten voor goede doelen.

Theo Schuyt reageerde in het NOS Radio 1 journaal op het bericht: "De actie van Zuckerberg is niet uitzonderlijk en past in een trend. In de VS is een enorme kloof ontstaan tussen arm en rijk. Het wordt voor de allerrijksten bijna gênant om alles voor zichzelf te houden. Zo laten ze aan de wereld zien dat ze er ook iets goed mee willen doen."

Schuyt wijst ook op de fiscale overwegingen. "In de VS worden aandelen zwaar belast. Het kan dus heel voordelig zijn om het vermogen onder te brengen in een fonds. Zo ging dat ook bij de Ford Foundation in de jaren 30. Die werd opgericht door de familie Ford toen president Roosevelt aankondigde aandelen zwaarder te belasten."

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close