Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Oranje Fonds start zoektocht naar 2.000 maatjes

27 oktober 2015

Vanaf maandag 26 oktober voert het Oranje Fonds drie weken lang campagne om samen met ruim 200 maatjesinitiatieven veel nieuwe vrijwilligers te vinden. Samen zoeken zij naar mensen die als maatje, mentor of coach graag iets voor iemand willen betekenen. Uit onderzoek* blijkt dat 8 procent van de Nederlanders, ruim 1 miljoen mensen, een maatje zou willen hebben. Er zijn dus veel vrijwilligers nodig. Dat komt goed uit, want 1 op de 5 Nederlanders zou best een maatje voor iemand willen zijn. Mensen kunnen elkaar vinden via maatjesprojecten in hun buurt op www.ikwordmaatje.nl.    

Meneer de Waard (88) en zijn studentvrijwilliger Judith Stevens zijn maatjes via Stichting SeniorenStudent, ondersteund door het Oranje Fonds.
Meneer de Waard (88) en zijn studentvrijwilliger Judith Stevens zijn maatjes via Stichting SeniorenStudent, ondersteund door het Oranje Fonds. © © Oranje Fonds – Bart Homburg

door Redactie Vf

Maatjes zijn vrijwilligers die iemand gedurende langere tijd een steuntje in de rug bieden. Dat kan zijn om diegene te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden, het opdoen van nieuwe kennis of door het bieden van sociaal contact. Organisaties zoeken in het hele land naar allerlei soorten maatjes; bijvoorbeeld voor mantelzorgers. In Hengelo worden jongeren die ook mantelzorger zijn (geweest) gekoppeld aan kinderen en andere jongeren die dat ook zijn. In Utrecht helpen maatjes mantelzorgers met het regelen van allerlei praktische dingen.  

Sinds 2006 zet het Oranje Fonds zich extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt:

“Er zijn ontzettend veel verschillende soorten maatjesinitiatieven. Die diversiteit maakt dat er altijd iets is dat past bij wat iemand goed kan en leuk vindt om te doen. Of je nu houdt van hardlopen, iemand wil ondersteunen die mantelzorger is of juist goed bent in orde scheppen in administratieve zaken. Met zijn allen kunnen we echt het verschil maken. Geïnteresseerden vinden op www.ikwordmaatje.nl een project dat bij hen past.” 

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Door een extra bijdrage uit het Postcode Loterij Vrijwilligers Fonds kan het Oranje Fonds de campagne Maatjes Gezocht blijven voeren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

* Onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van het Oranje Fonds onder 1012 Nederlanders van 15 jaar en ouder, oktober 2014. 

Bron: Oranje Fonds

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close