Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Koning Willem-Alexander neemt jubileumboek 'Een mecenas van belang' in ontvangst

15 juni 2015

In 2015 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan verschijnt op 16 juni het boek Een mecenas van belang. 75 jaar Prins Bernhard Cultuurfonds en de impact van cultuurfinanciering. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander neemt bij de uitreiking van de Zilveren Anjers 2015 het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

door Redactie Vf

Historisch overzicht van cultuurfinanciering door het fonds
Auteurs Gert-Jan Johannes en Arno Neele geven een historisch overzicht van de lotgevallen van het Prins Bernhard Cultuurfonds als breed georiënteerde cultuurfinancier. Daarmee biedt dit boek ook een indruk van de verrassende rijkdom en veelzijdigheid van de Nederlandse cultuur, en van de veranderingen die zich de afgelopen 75 jaar hebben voorgedaan in het culturele landschap. 

Een mecenas van belang

Impact van het fonds
Daarnaast besteden de auteurs veel aandacht aan een vraag die in de recente periode van bezuinigingen steeds urgenter werd, niet alleen voor het Prins Bernhard Cultuurfonds maar voor de hele filantropische en culturele sector: wat is het belang (de impact) van onze activiteiten? Een mecenas van belang biedt hiermee inzicht in de geschiedenis van een cultuurfinancier en zijn invloed op cultuur en filantropie in Nederland.

'Spirtfirefonds'
In 1940 werd het Prins Bernhard Cultuurfonds opgericht als ‘Spitfirefonds’ om geld in te zamelen voor de strijd van de geallieerden tegen de Duitsers. Na de oorlog maakte het fonds een doorstart en steunde het al gauw duizenden culturele activiteiten per jaar. Later ging het zich ook richten op natuurbehoud en in recente jaren ontwikkelde het Cultuurfonds nieuwe geefvormen, verstrekt het adviezen over mecenaat en stimuleert het fonds de zelfwerkzaamheid en ondernemerschap in de culturele sector.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close