Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Oranje Fonds steunt met €27,4 miljoen 7.511 sociale initiatieven in 2014

12 mei 2015

Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven en dat we in 1945 bevrijd zijn. Het Oranje Fonds heeft zijn wortels in de naoorlogse periode van wederopbouw. De Stichting Nederlands Volksherstel stond aan de wieg van het Juliana Welzijn Fonds, dat op zijn beurt in 2002 fuseerde met het Oranje Fonds. Al 70 jaar is er zo steun voor een betrokken Nederland. In 2014 ondersteunde het Oranje Fonds met €27,4 miljoen 7.511 sociale initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het Fonds bekend maakte. 

door Redactie Vf

Het Oranje Fonds ziet dat initiatiefnemers goed inspelen op de huidige ontwikkelingen in zorg en welzijn en de nadruk op participatie in ons land. Minder beschikbare subsidies en een groter beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen vertaalt zich in veel bijdragen voor gemeenschapsaccommodaties (27%) en projecten voor emancipatie, participatie en integratie (17%). Het aantal toekenningen in deze categorieën steeg met respectievelijk 29% en 34% ten opzichte van 2013. Het Fonds kende in 2014 kleine bedragen toe voor NLdoet (4.234 bijdragen) en Burendag (2.164 bijdragen) en grotere bedragen voor reguliere aanvragen van sociale initiatieven (1.115 bijdragen).

Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, is trots dat het Fonds sociale initiatieven kan ondersteunen die ook nu, 70 jaar na de oorlog, bouwen aan een sociaal Nederland: “Ook nu wordt weer nadrukkelijk een beroep gedaan op mensen om mee te helpen in de samenleving. Het is prachtig om te zien dat mensen die rol ook oppakken en plannen bedenken om kwetsbare mensen te ondersteunen en om te zien naar een ander en je eigen omgeving. Veel nieuwe maatjesprojecten klopten bij ons aan en ook buurtzorgprojecten nemen in aantal toe. Daarnaast zien we steeds vaker dat buurthuizen en andere gemeenschapsruimten in beheer komen van omwonenden. Wij blijven hen uiteraard helpen.”

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk met €27,4 miljoen. Met geld, kennis, contacten en campagnes brengt het Fonds mensen samen en zorgt het voor meer betrokkenheid in ons Koninkrijk. Het Oranje Fonds wordt ook gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. In 2014 bezochten zij met het Oranje Fonds 15 initiatieven, deden mee aan NLdoet en reikten de Appeltjes van Oranje en de Oranje Fonds Groeicertificaten uit.

Het volledige jaarverslag lees je hier.

Bron: Oranje Fonds

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close