Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Veerkracht sector centraal op Dag van de Filantropie

19 maart 2015

Dit jaar vindt op 23 april de ‘Dag van de filantropie’ plaats. De Werkgroep Filantropische Studies zal daar ‘s ochtends de bevindingen bekend maken van haar tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland’. In de middag vindt er een mini-symposium plaats  rond het thema ‘Veerkracht van filantropie’.  

door Redactie Vf

De Werkgroep Filantropische Studies brengt sinds 1997 tweejaarlijks het boek Geven in Nederland uit, bestemd voor al diegenen die beroepsmatig, beleidsmatig, als vrijwilliger of wetenschappelijk geïnteresseerd zijn in de snel groeiende filantropiesector. Geven in Nederland 2015 is intussen de tiende editie en bevat onderzoeksgegevens over het jaar 2013.

Aandacht filantropiesector

Net als voorgaande edities bevat het boek macro-economische schattingen over het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, goede doelenloterijen en vrijwilligerswerk. Nieuw is de grotere aandacht voor vragen over de filantropiesector zelf. Wat is de omvang van de sector? welke vormen van filantropische geldstromen zijn er? welke trends tekenen zich af? Wie zijn de gevers en vrijwilligers? Waarom wordt er tijd, kennis en/of geld gegeven? wat doet het Nederlandse bedrijfsleven? welke doelen worden gesponsord? Groeit het ‘werknemersvrijwilligerswerk’? Daarnaast bevat het boek een apart hoofdstuk over de multiplier in de Geefwet en geven aan cultuur.

Programma 'Veerkracht van filantropie'

In de ochtend doen de onderzoekers van de VU verslag van hun bevindingen. Daarbij wordt er gelegenheid geboden om vanuit de zaal in gesprek te gaan met de onderzoekers. 

Het middagprogramma met het thema 'Veerkracht van filantropie' bestaat uit twee themabijeenkomsten waaruit de deelnemers kunnen kiezen (‘Nalaten’ en ‘Fondsen en vrijwilligerswerk’) en een plenaire discussie. De plenaire discussie gaat over ‘ruimte voor geven’: hoe denkt Nederland over de sector; is het een trend om iets maatschappelijks te doen? Verschillen jongeren daarbij van ouderen?

Aan het eind van de dag is er een panel ‘hoe kijkt Nederland tegen de sector filantropie aan?’ dat de zaal zal uitdagen om deel te nemen aan de discussie. De plenaire discussie wordt geleid door Felix Rottenberg.

Verzoek organisatie

De organisatie verzoekt alle genodigden  om zich op de dag te laten vergezellen door een (lokale) bestuurder of (lokale) ambtenaar. Daarmee wordt beoogd de zichtbaarheid van de sector te vergroten. 

In het verleden waren evenementen rondom de publicatie van Geven In Nederland kostenloos, de organisatoren doen nu een oproep aan alle deelnemers voor een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten.

Geinteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor deelname aan de Dag van de FIlantropie 

Bron: Vakblad Fondsenwerving

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close