Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Waarschuwing voor Kind en Kanker en Cards4Kids

18 maart 2015

Het CBF heeft vragen gekregen over "stichting" Kind en Kanker van mensen die zich afvroegen of de organisatie betrouwbaar is. De goede doelen waakhond waarschuwt potentiele donateurs voor de organsiatie die kaarten verkoopt aan de deur en stelt dat dit ten bate komt aan het goede doel. 

door Redactie Vf

Het CBF ging de gangen van de organsiatie na: "Kind en Kanker noemt zich een stichting maar er is geen Stichting Kind en Kanker te vinden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat er geen stichting is opgericht. Kind en Kanker geeft geen contactgegevens op de website en geen informatie over inkomsten en concrete bestedingen. Als sponsoren worden op de voorpagina van de website o.a. het Dolfinarium en DroomParken genoemd. Beide organisaties hebben echter geen enkel contact met Kind en Kanker en hebben geen toestemming gegeven voor het gebruik van hun beeldmerk. Ook Villa Pardoes, waarnaar op de pagina “Geef een gezin op” wordt verwezen, is niet bekend met Kind en Kanker. Kind en Kanker is alleen te bereiken via een contactformulier op de website, maar op vragen via dit formulier wordt niet gereageerd.

Card4kids
Over de samenwerking met een 'promotiebedrijf' stelt het CBF: "Kind en Kanker laat kaarten verkopen via Cards4Kids. Ook Cards4Kids noemt zichzelf een stichting, maar is niet te vinden bij de KvK. Op de website zegt Cards4Kids dat ze een “onderdeel zijn van een Nederlandse uitgeverij van wens- en ansichtkaarten”. Ze “doneren een gedeelte van de opbrengst aan goede doelen voor mens en natuur” en werken samen met promotiebedrijven. Kind en Kanker - op zijn beurt - meldt dat ze Cards4Kids toestemming hebben gegeven een kaartenactie op te zetten. Kind en Kanker doet dus voorkomen dat Cards4Kids hun promotiebedrijf is." Het is met bovengenomde dubieuze credentie van Kind en Kanker maar sterk de vraag of er ook maar een enkele euro naar de beloofde doelsbesteding vloeit en de inkomsten niet nagenoeg volledig ten bate komen van de oprichters van Kind en Kanker en Card4kids

Het CBF besluit met het afgeven van een algmene waarschuwing: "Het CBF raadt mensen af om kaarten (stroopwafels, etc.) aan de deur te kopen. In verreweg de meeste gevallen is het niet duidelijk welk percentage van de verkoop naar het goede doel gaat en waar het geld concreet aan wordt besteed. Als u een organisatie wil steunen, dan kunt u dat beter rechtstreeks doen, zonder dat er geld besteed wordt aan kaartverkopers en een kaartverkopend bedrijf"

Bron: CBF

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close