Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Free Press Unlimited krijgt Geuzenpenning

16 maart 2015

Free Press Unlimited ontving afgelopen vrijdagmiddag in Vlaardingen de Geuzenpenning uit handen van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. De Nederlandse organisatie strijdt voor persvrijheid, met name in landen die op weg zijn een democratie te worden en landen waar oorlog heerst.

door Redactie Vf

Tijdens de indrukwekkende uitreikingsceremonie in de Grote Kerk van Vlaardingen werden lovende woorden over Free Press Unlimited gesproken. Minister Ploumen benadrukte dat het werk van journalisten gevaarlijker is geworden en hoe essentieel het werk van de organisatie is: "Op dit moment leeft wereldwijd slechts één op de zeven mensen in een land met een pers die als ‘vrij’ kan worden betiteld. Het is een treurig stemmende constatering. Maar hij maakt wel overduidelijk hoe volkomen terecht de keuze van de Stichting Geuzenpenning voor dit jaar is geweest. De mensen die persvrijheid misschien zagen als een strijd in verre buitenlanden, zijn sinds begin dit jaar door de gebeurtenissen in Parijs en Kopenhagen hopelijk wakker geschrokken. Ik heb het eerder gezegd en zeg het nu weer: we kunnen en mogen niets voor lief nemen. Vrijheid van meningsuiting en een vrije pers zijn geen vanzelfsprekendheden, óók bij ons niet. We zullen bereid moeten zijn die vrijheden te verdedigen, desnoods ervoor te vechten."

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 toegekend aan vrijheidsstrijders en mensen die zich inzetten voor mensenrechten. Vorig jaar ging de penning naar de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg.

Bron: Free Press Unlimited

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close