Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Startfoundation organiseert kennispodium Social Impact Bonds

13 maart 2015

Op 8 oktober dit najaar organiseert maatschappelijk investeerder Start Foundation het eerste nationale congres over Social Impact Bonds. 'Een fenomeen dat sterke groei vertoont', aldus Start Foundation. 

door Redactie Vf

Prestatiefinanciering, waaronder Social Impact Bonds, is een andere, nieuwe manier om maatschappelijke problemen op te lossen en te financieren. In een publiek-private samenwerking investeren private partijen (sociale investeerders, banken) in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. Zoals het aan het werk helpen van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Via één of meerdere dienstverleners (opdrachtnemers) wordt er gewerkt aan het bereiken van vooraf vastgestelde doelstellingen. Als deze worden behaald, betaalt de overheid de investeerders terug met het geld dat zij hierdoor bespaart, inclusief een eventueel rendement. Worden de vastgestelde doelen niet bereikt, dan lijdt de investeerder verlies op een deel van of de hele investering.

In december 2013 ging de eerste SIB in Nederland van start. Start Foundation stond samen met collega-investeerder ABN AMRO Social Fund, opdrachtgever gemeente Rotterdam en opdrachtnemer Buzinezzclub aan de wieg van deze noviteit Sindsdien werkt Start Foundation aan diverse nieuwe initiatieven op het terrein van de prestatiefinanciering, waaronder ook nieuwe SIB’s.

Kennispodium
Financiering op resultaat is sinds de eerste SIB stevig aan populariteit aan het winnen. Wegens de grote belangstelling wil Start Foundation het voortouw nemen om kennis te delen. Het kennispodium is opgezet voor (lokale) overheden, dienstverleners (uitvoerders), investeerders en adviseurs.
Een van de sprekers tijdens het kennispodium op 8 oktober is Emilie Goodall (Bridges Ventures), die als eerste wereldwijd onderzoek deed onder 26 Impact Bonds naar de effectiviteit van SIB's. Aan bod komen verder de techniek, de uitvoering, de impact(meting), do’s en don’ts en nog veel meer.
 
Vooraanmelding
Wil je weten hoe zo’n publiek-private samenwerking in elkaar steekt en wat er allemaal bij komt kijken? Op de website van Start Foundation is de mogelijkheid totvooraanmelding geopend. 
 

Bron: Start Foundation

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close