Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Vier Wereldnierdag door een glas water te geven!

12 maart 2015

Vandaag wordt de 10de editie van de Wereldnierdag gevierd. Wereldnierdag wordt gezamenlijk georganiseerd door de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Dit jaar herinnert het thema “Gezonde nieren voor iedereen” ons eraan dat we niet allemaal gelijk zijn op het gebied van risico op en toegang tot behandeling van nieraandoeningen.

door Redactie Vf

10% van de wereldbevolking lijdt aan een bepaalde vorm van nierschade, er is dus nog een lange weg af te leggen om bewustzijn te verhogen rond de gevaren van nieraandoeningen. Chronische nierziekte, waarvan voorspeld wordt dat de incidentie in het komende decennium met 17% zal toenemen, wordt momenteel erkend als een globaal volksgezondheidsprobleem.

Er zijn een aantal belangrijke problemen en uitdagingen die het moeilijk maken om chronische nierziekten bij kwetsbare bevolkingsgroepen aan te pakken: slechte waterhygiëne, gebrek aan hydratatie, ongezonde keuzes op gebied van eten en drinken, taalbarrières, onderwijs- en geletterdheidsniveau, lage inkomens, werkloosheid, gebrek aan geschikte gezondheidsverzekering en bepaalde cultuurspecifieke gezondheidsovertuigingen en -praktijken – om er maar een paar op te noemen.

Dr. Guillermo Garcia Garcia, IFKF mede-voorzitter van de Wereldnierdag Stuurgroep herinnert ons eraan hoe het is om te leven met nieraandoeningen in een land dat slecht uitgerust is om dit probleem aan te pakken: “In Mexico bijvoorbeeld is het een tragedie om een nieraandoening te hebben die in het eindstadium is. Als je er geen sociale zekerheid en geen particuliere verzekering hebt, is je lot verzegeld.
Drink en geef een glas water op Wereldnierdag– Er zijn veel manieren om je steun voor dit goede doel te tonen: op 12 maart 2015 nodigen we de hele gemeenschap, regeringen, gezondheidswerkers en patiënten wereldwijd uit een glas water te drinken en ook een glas te geven aan hun familie, vrienden of collega’s. Dit is zowel een symbolisch gebaar als een gespreksopener om bewustwording te verhogen over de risico’s, gevaren en last van leven met nieraandoeningen en hoe het overal ter wereld op een simpele manier voorkomen en behandeld kan worden – hopelijk maken mensen zo meer bewuste levenskeuzes.

Dr. Philip Li, ISN mede-voorzitter van de Wereldnierdag Stuurgroep doet een oproep naar meer dan alleen de niergemeenshap om deel te nemen aan dit wereld-evenement: “Een glas water delen op 12 maart is een goede wijze om ons eraan te herinneren dat nieren vitale organen zijn en dat ze de beste zorg verdienen, waar je ook leeft, en of je tot de risicogroep behoort of niet. De stap zetten om een gezonde levensstijl te hanteren kan het risico verminderen en het vroeg opsporen en behandelen kan de vooruitgang van de nieraandoening afremmen of zelfs stoppen.”

Bron: Redactie VFW

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close