Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Jubileumeditie Skate4AIR tijdens de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk

22 januari 2015

Meer dan 100 schaatsers zetten zich dit jaar op de Weissensee in voor het goede doel: onderzoek in de strijd tegen taaislijmziekte. Een mooi aantal tijdens deze jubileumeditie van Skate4AIR.

door Redactie Vf

Het begon vijf jaar geleden met 90 schaatsers aan de start van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. De Alternatieve Elfstedentocht is een jaarlijks terugkerend evenement waar schaatsers tot maximaal 200 kilometer kunnen schaatsen op natuurijs. Sinds 2011 doet Skate4AIR aan dit evenement mee om geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte (Cystic Fibrosis), een levensbedreigende erfelijke ziekte. Op 30 januari 2015 is de vijfde editie voor Skate4AIR en dit jaar hebben meer dan 100 enthousiaste deelnemers zich aangemeld. 
 
Deze vijf jarig jubileumeditie wordt onder andere bijzonder gemaakt door zeven deelnemers die dit jaar voor de vijfde maal op rij mee schaatsen, waaronder ambassadeur Jochem Uytdehaage. Jochem zet zich al vanaf het begin in voor Skate4AIR en helpt hiermee zijn nichtje met taaislijmziekte en al haar lotgenoten. Daarnaast zijn er dit jaar ook zeven deelnemers die zelf taaislijmziekte hebben en ondanks hun ziekte een enorme schaatsprestatie neerzetten. Marieke van Broekhoven (27) uit Halsteren is een van hen. Marieke heeft vorig jaar haar drie jaar oudere zus Claudia verloren, die in juni 2014 is overleden aan de gevolgen van taaislijmziekte. Samen met haar vader, ooms, tantes, neefjes en nichtjes schaatst Marieke dit jaar in Oostenrijk en zamelen ze geld in voor onderzoek naar deze ingrijpende ziekte. 
 
De schaatsers van Skate4AIR vormen ook dit jaar een inspirerende groep; de ervaring en sfeer onder de deelnemers motiveert enorm en wordt dan ook vaak als reden voor deelname opgegeven. “Het is een fantastisch evenement dat mensen op een positieve manier met elkaar verbindt”, schrijft een van de schaatsers bij zijn motivatie op de website van Skate4AIR. Veel deelnemers hebben iemand in hun directe omgeving met taaislijmziekte en zien deze mensen vechten voor lucht. Zij maken de gevolgen van de ziekte van dichtbij mee en schrijven zich daarom in bij Skate4AIR. Zij willen hun steentje bijdragen en zichzelf voor een uitdaging zetten. Na de vorige vier edities is er in totaal al meer dan een miljoen euro opgehaald door alle deelnemers, wat tot een belangrijke doorbraak in onderzoeken heeft geleid. Hierdoor is ontdekt dat het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk is om door stamceltransplantatie taaislijmziekte te genezen. Dit jaar gaat de opbrengst naar nieuwe onderzoeken die nodig zijn.
 
Wilt je meer weten over Skate4Air? Ga dan naar de website van de organisatie.  

Bron: Skate4AIR

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close