Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Rapport CBF: Toekomst toezicht filantropie van het CBF

20 november 2014

Jaap Nawijn, voorzitter van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), heeft het rapport Toekomst toezicht filantropie aangeboden aan Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en aan Steven van Eijck, voorzitter van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). 

door Redactie Vf

"Het is goed dat de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie en het CBF samen optrekken en de bestaande kennis aanwenden om de kwaliteit van de sector door middel van zelfregulering verder te brengen. De overheid kan hier een ondersteunende rol in nemen", aldus Teeven.

Het CBF heeft de afgelopen maanden gesproken met en geluisterd naar de sector, recente ontwikkelingen en trends in kaart gebracht, onderzoek gedaan onder donateurs, consumenten, gemeenten, vrijwilligers en diverse belanghebbenden uit de sector. Er is ook gekeken hoe toezicht in andere landen en branches is georganiseerd. Het rapport beschrijft hoe toezicht in brede zin zou kunnen worden geregeld, waarbij ook rekening gehouden wordt met de specifieke situatie van vermogensfondsen en vrijwilligersorganisaties.

Belangrijke aspecten van een nieuw stelsel zijn volgens het CBF: lerend vermogen, het instellen van een moresprudentieplatform om zaken te verbeteren, eigenaarschap van de sector, beperking van administratieve lasten door ontdubbelen van regels en duidelijk woordvoerderschap van de toezichthouder. Het nieuwe stelsel moet ook voor kleine en startende organisaties toegankelijk moeten zijn. Normen verschillen voor grootte en soorten organisaties. Dat geldt ook voor de controle erop.

Bron: Vakblad Fondsenwerving

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close