Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Boek: Firing lousy board members. And helping the others succeed

24 oktober 2014

‘Simone Joyaux heef onze sector een grote dienst verleend met dit boek. Ontsla maar raak!’ aldus Ken Burnett.

door Redactie Vf

Ieder goed doel verdient een goede raad van toezicht, aldus Simone Joyaux. Zij kan het weten, want als consultant adviseerde zij al menig fondsenwervende organisatie over de ontwikkeling en samenstelling van een raad van toezicht, en over strategie en leiderschap in het algemeen. Zelf was zij bij grotere en kleinere organisaties actief als executive director, chief development officer en board chair. Haar ideeën over de fondsenwervende sector worden over het algemeen gezien als inspirerend, goed doordacht, vernieuwend en provocatief en dat maakt het boek bij voorbaat al het lezen waard. 

Dit boek legt in eerste instantie uit waarom sommige bestuursleden wél en andere niet effectief te werk gaan en een toegevoegde waarde vormen voor de organisatie. Het is vooral lezenswaardig voor directieleden, leden van de raad van toezicht, maar ook voor leiders en aspirant-leiders  in de fondsenwerkende sector in het algemeen. Er wordt uitgelegd hoe een goede raad als collectief  functioneert en welke rol individuele leden daarin moeten spelen. Veel aandacht wordt er besteed aan hoe een organisatie de juiste leden van bestuur selecteert, hoe je hun toegevoegde waarde en werkzaamheden kan monitoren en hoe je gestructureerd feedback geeft. 

Je leest het al, dit boek gaat niet uitsluitend over het ontslaan van leden van de raad van toezicht. Dat is volgens Joyaux echter wel een stap die iedere organisatie moet overwegen als dat nodig is. Geen enkele organisatie kan het zich permitteren slecht presterende krachten binnen haar gelederen te hebben, zeker niet in de top.  Ontslagdenken impliceert bovendien dat men verwachtingen heeft over het functioneren van de raad van toezicht en haar leden, deze communiceert en nastreeft. Mocht het zover komen dat ontslag de enige uitweg blijkt, dan biedt het Joyaux enkele exit-strategieën waarbij minimale schade wordt berokkend aan de organisatie en het betrokken bestuurslid.

Firing lousy board members. And helping the others succeed door Simone Joyaux, Engelse Paperback 2014: $ 19.87

Bron: Redactie VFW

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close