Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Terre des Hommes verwelkomt eerste veroordeling voor contact met Sweetie

21 oktober 2014

Een Australische man is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf op grond van een chatgesprek met Sweetie, het virtuele meisje dat kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes in 2013 ontwikkelde om webcamkindersekstoerisme aan de kaak te stellen. "Dit is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen deze vorm van kinderuitbuiting", aldus Hans Guijt, van Terre des Hommes, projectleider van de Sweetie-campagne.

door Redactie Vf

Een team van Terre des Hommes bezocht gedurende tien weken tientallen chatrooms onder het profiel van minderjarige kinderen, waaronder dat van een negenjarig Filippijns meisje met de naam Sweetie. Tienduizenden mannen zochten contact met haar, het overgrote deel van hen met seksuele bedoelingen. Het team wist duizend personen uit 72 landen met naam en toenaam te identificeren. 

Veroordeling
Deze identiteitsgegevens en de chatlogs werden overgedragen aan Europol, die deze informatie vervolgens deelde met de politieautoriteiten uit de betrokken landen. Dit leidde tot een aantal arrestaties, waaronder die van een man uit Brisbane, Australië. De rechter heeft deze man nu veroordeeld op drie aanklachten, waaronder 'het voeren van onfatsoenlijke communicatie met een minderjarige’. Voor de rechter maakte het niet uit dat het in werkelijkheid een virtueel kind betrof, zo blijkt uit het vonnis: "Als je denkt dat het om een 9-jarig meisje gaat, dan is dat genoeg voor een veroordeling.

Doorbraak
De veroordeling is een doorbraak in de strijd tegen webcamkindersekstoerisme, een vorm van misbruik van kinderen via de webcam, aldus Hans Guijt van Terre des Hommes, projectleider van de Sweetie-campagne:

"We wilden aantonen dat het heel eenvoudig is om deze vorm van kindermisbruik aan te pakken. Maar daarvoor moeten de autoriteiten proactieve opsporingsmethodes inzetten. Ze kunnen niet wachten totdat de slachtoffers aangifte doen, zoals gebruikelijk in zedenmisdrijven, want deze slachtoffers kunnen geen aangifte doen. Zo kunnen de daders ongestraft hun gang gaan. Met Sweetie hebben we laten zien dat het relatief eenvoudig is om daders op te sporen, te identificeren, te arresteren en voor de rechter te brengen."

Bron: Redactie VFW / Terre des Hommes

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close