Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Inspirerende en drukbezochte eerste Vakbijeenkomst Professionele Fondsenwervers

28 september 2014

Afgelopen vrijdag 26  september 2014 werd de eerste Vakbijeenkomst  Professionele Fondsenwervers georganiseerd, een samenwerking van de IF-Academy, de Vakopleidingen Fondsenwerving, het Vakblad Fondsenwerving en de Resource Alliance (IFC).

Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten
Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten © Hans Lebbe Photographic Images, Zeist

door Redactie Vf

De inspirerende en drukbezochte eerste bijeenkomst van het nieuwe netwerk, werd door plm. 120 deelnemers enthousiast ontvangen.  Theater Gooiland in Hilversum was de geslaagde ambiance, waar de fondsenwervers elkaar ontmoetten en geboeid luisterden naar de presentatie van Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. Die lichtte in een bevlogen en sterk gedocumenteerde prresentatie van een vol uur, de fondsenwervingssector door.

Marc, naar aanleiding van de negatieve publiciteit waar goede doelen af en toe mee te maken krijgen: "Het wordt tijd dat de vertegenwoordigers van de goede doelen zelf helder uitleggen hoe we tewerk gaan. Ze moeten het publiek krachtig wijzen op het grote maatschappelijke belang van fondsenwerving."

Marc wees in dat verband op het werk van o.a. de Amerikaan Dan Pallotta, die als pleitbezorger voor fondsenwerving steeds bekender wordt. Dan organiseert in de VS een driedaagse mars: "to change the way people think about changing the world." Lees hier de zeer inspirerende Ted Talk 2013 van Dan.

Marc: :"De discussie gaat veel te veel over kostenpercentages. Het wordt tijd dat we het publiek uitleggen dat fondsenwerving  nu eenmaal geld kost, dat je moet investeren om je doelstellingen te realiseren. We moeten niet wegkruipen voor het publiek, zoals goede doelen, die op hun websites verontschuldigend uitleggen hoe goed het is dat ze weinig kosten maken en dat hun mensen minder verdienen dan in het bedrijfsleven. Daarmee zetten ze zich af tegen alle andere doelen, terwijl het niets zegt over wat ze feitelijk bereiken. Ze  moeten juist zorgen dat ze de beste fondsenwervers aantrekken en ze goed belonen. We moeten investeren in marketing, ook op de lange termijn, gericht op het ontwikkelen van structurele inkomsten. En we moeten risico's durven nemen."

Marc wees ook op het grote belang van opleiding en training voor fondsenwervers, zoals via de IF-Academy, de Vakopleidingen Fondsenwerving, maar ook het IFC-congres, "dat elk jaar nota bene in onze achtertuin, in Noordwijkerhout, wordt gehouden."

De vier organisaties hebben inmiddels drie Vakbijeenkomsten Professionele Fondsenwervers in voorbereiding voor 2015. De eerste daarvan is op vrijdag 16 januari 2015, met als spreker Tony Elisher. Noteer de datum!

Bron: Redactie VFW

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close