Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

"Malafide" fondsenwerver Roland Pluut laat hoger beroep varen

21 september 2014

Onlangs berichtten wij over het kortgeding dat Roland Pluut tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) had aangespannen en verloor. Het hoger beroep dat hij in deze zaak aantekende heeft hij inmiddels ingetrokken. De beroepstermijn tegen het vonnis is verstreken.

door Redactie Vf

Zakenman Pluut spande begin 2014 een kort geding aan tegen de VtdK omdat hij het niet eens was met een artikel van bestuurslid Cees Renckens. Hierin werden Pluuts 'financiële strapatsen' met fondsen zoals de Stichting Fonds voor het Hart, de Stichting Artrose Zorg, de Stichting Preventie Diabetes en de Stichting Kankerbehandeling en Preventie beschreven. Renckens schatte in dat zo'n tweederde van de misschien in totaal 20 miljoen opgehaalde euro's ten bate kwam van Pluut en zijn netwerk. Hij noemde Pluut onder andere een "meesterbrein", noemde de praktijken "malafide" en vergeleek het netwerk van Pluut met een "criminele organisatie". 

Alle bovengenoemde krachttermen vormden een dusdanige weerklank van de feiten dat niet van laster en smaad kon worden gesproken, maar in sommige gevallen slechts van overdrijving, concludeerde de rechtbank, Slechts op enkele marginale punten heeft de VtdK moeten rectificeren.

Vlak na de verloren rechtszaak lieten - vermoedelijk - Pluut, samen met zijn vrouw Wen Zhi Pluut-Lin en vier betrokken stichtingen -   Stichting ArtroseZorg, de Stichting Preventie Diabetes, de Stichting Kankerbehandeling en -Preventie en de Stichting voor het Hart - een persbericht optstellen door reputatiemanager Charles Huijskens. Daarin werd nog gesproken van een "belangrijke overwinning" en "goed nieuws" en ook werd er gesteld: "de vele mensen die zich grote zorgen maken over het enorme en snel toenemende medicijngebruik onder jong en oud verdienen het niet om door Renckens gecriminaliseerd te worden".

Een boodschap die in zijn geheel voorbij ging aan de voor Pluut daadwerkelijk negatieve uitspraak van de rechtbank.  Pluut en zijn vrouw waren in werkelijkheid dusdanig ontevreden met de uitspraak dat ze besloten hoger beroep aan te tekenen. De beroepstijd heeft Pluut nu echter definitief laten verstrijken. Hij heeft bij de VtdK niet aangegeven waarom hij zijn voornemens niet heeft doorgezet. 

Bron: Vereniging tegen de Kwakzalverij

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close