Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Poelmann in traditie Amsterdamse kooplieden en weldoeners

10 april 2014

Een publicatie in het NRC van 1 februari maakte weer eens duidelijk dat het succes van de Goede Doelen Loterijen bij sommigen eerder een negatieve kijk op de zaak oplevert, dan een positieve. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam bekeek het van een geheel andere kant op 11 februari 2014, tijdens het Goed Geld Gala van de Bank Giro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, die zo'n zeventig instellingen ondersteunt.

door Redactie Vf

Van der Laan wees de honderden aanwezigen erop dat Amsterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw – na de gouden eeuw - zijn tweede, grote bloeiperiode beleefde. Succesvolle kooplieden zetten zich toen in voor het algemeen belang. Door mensen als Samuel Sarphatie, Gerard Westerman, Gerard Heineken en anderen werd de stad verrijkt met het Rijksmuseum, het Paleis voor Volksvlijt, Artis, het Amstel Hotel en werden het Noord-Zeekanaal en het Vondelpark aangelegd.

De lijn doortrekkend naar het heden gaf Van der Laan het belang aan van de bijdragen van de Bank Giro Loterij aan de heropening van het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum en het Van Gogh Museum: "Die voor hun verbouwingen op ruimhartige steun van de Bank Giro Loterij konden rekenen, die ook al Founding Father van de Hermitage is." Terwijl hij Boudewijn Poelmann plaatste in de traditie van mensen als Sarphati, Westerman en Heineken, benadrukte de burgemeester de erkentelijkheid van Amsterdam voor de steun die heel veel instellingen van de loterij in de loop der jaren mochten ontvangen.

Bron: Postcodeloterij

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close