Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Plan UBO-register door Eerste Kamer mét aanpassing voor ANBI’s

30 juni 2020

De Eerste Kamer heeft op 23 juni ingestemd met het wetsvoorstel dat de invoering regelt van het Nederlandse UBO-register. De officiële startdatum is nog niet bekend gemaakt, maar voor de hand ligt dat het register per 1 september in werking is.

door Marijn Thijs

In het register komen gegevens van de ‘ultimate beneficiary owners’, ook wel ubo’s, van onder meer bv’s en stichtingen. Het register komt er op Europees verzoek en moet fraudeurs die zich verschuilen achter gecompliceerde constructies ontmaskeren. De data in het register is tegen een kleine vergoeding in te zien. Ondernemingen en organisaties zijn er zelf verantwoordelijk voor om een UBO in te schrijven en actueel te houden in het register.

Speciale positie ANBI's

Vorig jaar heeft het SBF zich namens de sector ingezet voor een uitzonderingspositie voor ANBI’s, die ook verplicht worden om in het ubo-register te staan. Dat levert mogelijk problemen op, want een goed doel heeft geen natuurlijk persoon als begunstigde; het doel met algemeen nut profiteert van het werk van de ANBI. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de privacy van de ANBI-bestuurder, die ineens in een publiek dossier staat met een relatief groot vermogen achter zijn of haar naam.

In december 2019 werden de moties Bruins (CU) en Stoffers (SGP) aangenomen die als doel hebben om het UBO-register in zijn waarde en juridisch functioneel te houden, maar de lasten voor de ANBI-bestuurders verlaagd. Statutaire besturen van ANBI’s worden opgeroepen om het gehele bestuur in het UBO-register te schrijven, conform de inschrijving in het Handelsregister. Daarnaast wordt de privacy van ANBI-bestuurders gedurende een jaar extra gemonitord. De Kamer wordt later over de bevindingen geïnformeerd, waarna mogelijk veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

Achttien maanden

Bestaande ondernemingen en stichtingen krijgen achttien maanden de tijd om de UBO (of het bestuur) te melden. Nieuwe inschrijvers zijn per de ingangsdatum verplicht om meteen een UBO te benoemen. De Kamer van Koophandel zal ondernemingen die in het register moeten staan aanschrijven. Als een bedrijf niet ingeschreven staat, kan dat grote gevolgen hebben en leiden tot boetes of celstraf.

Meer over ANBI-Regelingen ANBI UBO SBF Eerste Kamer Bruno Bruins UBO-register

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close