Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Fonds op Naam

Een Fonds op Naam is een fonds met een gerichte doelstelling binnen een goed doel. Vaak draagt het fonds de naam van een van de oprichters of van een (overleden) familielid. Binnen het hoofdfonds kan de oprichter van het Fonds op Naam kiezen waar het geld uit het fonds aan besteed wordt, bijvoorbeeld aan een specifiek onderzoek van het goede doel. Op deze manier houden de oprichters een diepe persoonlijke connectie met het hoofdfonds.

Het is vervolgens aan het hoofdfonds om de wensen van de (vermogende) particulieren in te willigen en het geld uit het fonds te besteden aan het specifieke doel. Het hoofdfonds draagt vanaf dat moment zorg over de administratieve en organisatorische taken en over eventuele bijkomende (notaris)kosten.

Een Fonds op Naam kan bij leven worden opgericht, maar ook ingevuld worden via een legaat of een erfstelling. De meeste goede doelen hanteren een minimumbedrag voor het opstellen van een Fonds op Naam. Vaak ligt dat minimumbedrag rond de 50.000 euro.

Goed Nalaten suggereert dat er heel goed over het Fonds op Naam moet worden overlegd: ‘De gever zal persoonlijke waarden terug willen zien en voor het goede doel moet het wel passen binnen de doelstellingen en bestedingsmogelijkheden.’

Een van de organisaties die vooropliep bij het ontwikkelen van het Fonds op Naam is het Prins Bernhard Cultuurfonds. Begin 2020 zijn er ruim 450 Fondsen op Naam bij de cultuurorganisatie.

Close