Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Dag van de Filantropie

De Dag van de Filantropie is een themadag over de Nederlandse filantropie. De Dag vindt meestal in april plaats en wordt georganiseerd voor het Centrum Filantropische Studies (CFS) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vaak is de dag gecentreerd rond een speciaal thema, zoals de overheid, onderwijs of nieuwe vormen van filantropie. Ook worden in de jaren dat het geefonderzoek ‘Geven in Nederland’ verschijnt, de uitslagen van dat onderzoek gepresenteerd op de Dag van de Filantropie.

De eerste Dag van de Filantropie was in 2001, maar was toen nog geen jaarlijks evenement. In 2012 kwam daar verandering in; sindsdien is er ieder jaar een themadag rond de filantropiewereld geweest.

Vaak biedt de Dag van de Filantropie gelegenheid om een onderwerp in de filantropie uitgebreid te behandelen. Zo was er in 2014 het manifest ‘Er waart een golf van idealisme door Nederland’ en viel de Dag van de Filantropie in 2019 samen met de oratie van prof. dr. René Bekkers, waarmee hij officieel professor werd.

Het onderzoek ‘Geven in Nederland’, door het CFS, speelt een belangrijke rol bij de invulling van de Dag van de Filantropie. Voor het onderzoek gaat de werkgroep Filantropische Studies dieper in op het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en loterijen. De eerste schatting over de omvang van de Nederlandse filantropie werd in 1995 gemaakt. Tot 2017 verscheen het onderzoek tweejaarlijks. Het aankomende onderzoek verschijnt in april 2020.

Close