Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Wetgeving

  • Beperking giftenaftrek kan averechts uitpakken

    9 maart 2023 om 07:00

    Nu de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, liggen vermogende Nederlanders onder een vergrootglas. Zo vinden bijna zes op de tien Nederlanders dat rijken meer moeten schenken aan goede doelen dan mensen met een lager inkomen, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson uit april 2022. Met de nieuwe regelgeving voor de giftenaftrek die sinds 1 januari 2023 van kracht is, stimuleert het kabinet de rijken echter niet om meer te schenken. Zij zet royaal geefgedrag van vermogenden juist onder druk door de periodieke giftenaftrek te begrenzen. Hierdoor bestaat het risico dat zij minder aan goede doelen gaan geven.

    Lees meer over "Beperking giftenaftrek kan averechts uitpakken"
  • Shrinking Space for Dutch Civil Society

    7 juli 2022 om 07:00

    Af en toe duiken er dossiers op waarbinnen wantrouwen van de overheid richting de Nederlandse burger zorgt voor onrust, onbegrip en woede, zoals de Toeslagenaffaire. Ook het maatschappelijk middenveld kent hiervan haar eigen voorbeelden. Erik Boerrigter van Partin maakt zich zorgen hoe de FATF-richtlijnen de ruimte voor het maatschappelijk middenveld beperkt.

    Lees meer over "Shrinking Space for Dutch Civil Society"
  • Juiste verwerking nalatenschappen is van belang

    10 maart 2022 om 07:00

    Nalatenschappen zijn een zeer belangrijke bron van inkomsten geworden voor goededoelenorganisaties. Zo bleek uit het laatste onderzoek van Goede Doelen Nederland onder 202 leden. In boekjaar 2020 werd in totaal 325 miljoen euro aan baten uit nalatenschappen verantwoord: dat is tien procent van de totale inkomsten van die organisaties.

    Lees meer over "Juiste verwerking nalatenschappen is van belang"
  • Wettelijke inzagerechten voor de Belastingdienst: administratieve lastenverzwaringen voor anbi's?

    2 november 2021 om 07:00

    Eind 2018 leidde het conceptwetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisatie (WTMO) tot veel verontwaardiging bij goede doelen en fondsenwervers. Volgens dat voorstel moesten maatschappelijke organisaties gegevens van donateurs die een schenking van meer dan 15.000 euro verrichtten, openbaar gaan maken. De vele negatieve reacties zorgden ervoor dat die verplichting in het aangepaste wetsvoorstel van 20 november 2020 is geschrapt.

    Lees meer over "Wettelijke inzagerechten voor de Belastingdienst: administratieve lastenverzwaringen voor anbi's?"
  • Beantwoording vragen webinar Wbtr (20 mei 2021)

    20 juli 2021 om 07:00

    Tijdens het webinar over de nieuwe Wbtr zijn maar liefst 43 vragen gesteld. Inmiddels heeft HVK Stevens alle vragen kunnen beantwoorden. Je kunt hier de vragen en antwoorden teruglezen (alleen voor leden).

    Lees meer over "Beantwoording vragen webinar Wbtr (20 mei 2021)"
  • De belangrijkste punten uit de ANBI-brief van staatssecretaris Vijlbrief

    1 juli 2021 om 09:00

    Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij antwoord geeft op een aantal ANBI-gerelateerde vraagstukken. Hij schrijft daarin onder andere dat er onderzoek komt naar de definitie van het ‘algemeen belang’, crowdfundingplatforms in staat zijn de ANBI-status te krijgen en er nieuwe criteria rondom de anti-oppoteis aanstaande zijn. Wij zetten de belangrijkste punten uit de brief op een rijtje:

    Lees meer over "De belangrijkste punten uit de ANBI-brief van staatssecretaris Vijlbrief"
  • Het uitkeringenregister voor stichtingen: waar moet je op letten?

    29 maart 2021 om 07:00

    Op 8 juli 2020 is de wet die de invoering van het UBO-register regelt in werking getreden (1). Dat register is vervolgens op 27 september 2020 ingevoerd. Minder aandacht is besteed aan het nieuwe uitkeringenregister voor stichtingen, verstopt in de staart van het wetsvoorstel. In deze bijdrage gaan wij hier nader op in.

    Lees meer over "Het uitkeringenregister voor stichtingen: waar moet je op letten?"
  • Telecommunicatiewet is aangepast: het proces van begin tot eind

    24 maart 2021 om 07:00

    Met een bescheiden tikje van de hamer opende fungerend voorzitter Aukje de Vries (VVD) op 20 januari 2021 dan eindelijk het Tweede Kamerdebat over de Telecommunicatiewet. Lange tijd was het niet duidelijk of het debat wel door zou gaan. De coronacrisis zorgde eind vorig jaar al een aantal keer voor geforceerd uitstel en de kinderopvangtoeslagaffaire bracht het kabinet vervolgens tot vallen. Na het debat kwam de vaart erin: het wetsvoorstel werd met algemene stem aangenomen en twee weken later werd de wetswijziging concreet toen het als hamerstuk aangenomen werd in de Eerste Kamer. Hoe ging het er de laatste weken van het dossier aan toe? 

    Lees meer over "Telecommunicatiewet is aangepast: het proces van begin tot eind"
  • Vf 2020: Alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving

    29 december 2020 om 09:00

    De prioriteiten van politiek Den Haag verschilden soms van dag tot dag vanwege de pandemie. Toch is er hier en daar wel wat gebeurd op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste gebeurtenissen en dossiers op het gebied van wet- en regelgeving op een rijtje, nog lopend én al afgesloten.

    Lees meer over "Vf 2020: Alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving"
  • Hoe Partos de belangen behartigt van non-profits in de ontwikkelingssamenwerking

    17 december 2020 om 07:00

    Iedereen zou wel aan willen kloppen bij het Torentje voor een onderonsje met premier Rutte over de zaken die zij belangrijk vinden. Ook goede doelen proberen voeten aan de grond te krijgen in politiek Den Haag. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Vakblad fondsenwerving bespreekt het met Koos de Bruijn, lobbycoördinator van branchevereniging Partos.

    Lees meer over "Hoe Partos de belangen behartigt van non-profits in de ontwikkelingssamenwerking"
Close