V.l.n.r. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Cultuurfonds), Jan Buisman, Prinses Beatrix, Pieter Breuker, Elise Wessels - Van Houdt en Adriana Esmeijer (directeur Cultuurfonds)
Fotocredit:
Jorrit Lousberg

Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Gepubliceerd op: 27 juni 2017

Jan Buisman ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn onderzoek en publicaties over het weer in Nederland. Deze zijn van grote waarde voor de meteorologie en de Nederlandse geschiedschrijving. In zijn publicaties ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’ geeft Jan Buisman een overzicht van het klimaat vanaf de achtste eeuw. Het is een belangrijk naslagwerk van de historische weersomstandigheden, en behoort tot ons cultureel erfgoed.

 

Elise Wessels – van Houdt ontvangt de Zilveren Anjer voor haar rol als moderne mecenas voor de beeldende- en podiumkunsten. Ze steunt verschillende gerenommeerde culturele instellingen en jong talent. Daarnaast bezit Elise Wessels en unieke verzameling Japanse prenten, die te bezichtigen zijn in haar privémuseum in Amsterdam. De collectie wordt geschonken aan het Rijksmuseum, waardoor de ontsluiting ervan gewaarborgd is voor toekomstige generaties.

 

Pieter Breuker deed onderzoek naar de sportgeschiedenis in relatie tot kunst, taal en cultuur. Hij is expert op het gebied van de eeuwenoude kaatssport en deelt zijn kennis door publicaties en het geven van lezingen. Dankzij de inzet van Pieter Breuker is de sporthistorie als wetenschappelijke discipline, en als onderdeel van onze cultuurgeschiedenis, op de kaart gezet.

 

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen. Iedereen kan iemand voordragen. 

Geef uw commentaar

Leveranciers