Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

(Senior) Communicatie Adviseur Preventie

(Senior) Communicatie Adviseur Preventie

Geplaatst op
20-6-2022
Functie
(Senior) Communicatie Adviseur Preventie
Organisation
KNRM
Standplaats
IJmuiden
Opleidingsniveau
HBO
Uren
32-40 uur p/w
Soort
Loondienst
Salarisindicatie
€4.000 - €4.300 (o.b.v. 40u)

Wij zijn op zoek een ervaren, resultaatgerichte, strategische communicatie professional en netwerker die de verschillende doelgroepen informeert over veiligheid op het water. Het voorkomen van ongelukken op het water is een belangrijke strategische pijler van de KNRM.

Vaar je stiekem graag af en toe mee op een snelle reddingboot? Werk je daarnaast graag samen met je collega’s aan het uitbouwen van de bekendheid en zichtbaarheid van de KNRM? Dan zijn wij op zoek naar jou.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zoekt een: (Senior) Communicatie Adviseur Preventie (32-40u)

Organisatie

De KNRM redt mensen in nood op zee en het ruime binnenwater. Zo’n 1.400 professioneel opgeleide vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor hulpverleningen en reddingsacties.

De KNRM is al bijna 200 jaar een goed doel en is volledig afhankelijk van donaties, giften en nalatenschappen. De KNRM ontvangt geen subsidie van de overheid. Vanuit kantoor IJmuiden ondersteunt de beroepsorganisatie de vrijwilligers op de reddingstations om het reddingwerk veilig en professioneel uit te kunnen voeren. Daarbij is ook het voorkomen van ongelukken en het geven van voorlichting over veiligheid op het water (preventie) een belangrijke strategische pijler.

Team

Je maakt als Communicatie Adviseur  onderdeel uit van het team marketing, communicatie en fondsenwerving. Daarnaast werk je binnen de KNRM samen met medewerkers uit team Operaties, waaronder de operationeel inspecteurs (operationeel verantwoordelijk voor een regio reddingstations), de coördinator van het KNRM Helpt Assistentie Centrum en de vrijwilligers van de reddingstations. Buiten de KNRM werk je samen met de (beleid)medewerkers en communicatie specialisten van andere organisaties die zich in Nederland bezighouden met veiligheid op en rond het water. Je rapporteert in deze rol aan het Hoofd Marketing, Communicatie en Fondsenwerving. 

Functie

De Communicatie Adviseur is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van (strategische) communicatieplannen van preventieprogramma’s voor veiligheid op het water. Preventieprogramma's voor waterrecreanten, pleziervaarders en beroepsvaart met als doel het voorkomen van verlies van levens, ongevallen, schade en ander leed. Programma's zijn opgezet in samenwerking met o.a. belangenorganisaties, inhoudelijke experts, verenigingen, opleidingsinstituten en medisch specialisten.

De afgelopen jaren is de focus vooral geweest op het ontwikkelen en initiëren van preventiebeleid en -programma’s en het opbouwen van het preventienetwerk. De komende jaren zal de focus meer liggen op het zichtbaarder maken van de specifieke preventiecampagnes en KNRM preventie-activiteiten bij de doelgroepen.

Werkzaamheden & verantwoordelijkheden:

 • Je ontwikkelt communicatie strategieën rondom het preventiebeleid van de KNRM met als doel het creëren van bewustwording over de gevaren van het water bij de verschillende doelgroepen;
 • Je bent verantwoordelijk voor projecten van A tot Z waaronder: vooronderzoek, analyse, innovatie proces, planning, communicatie (strategie), implementatie, evaluatie;
 • Samen met het netwerk van (overheid/semi overheid) organisaties en branche- en koepelorganisaties van watersporters en beroepsvaart bedenk en verbeter je preventieprogramma’s;
 • Je bepaalt (in samenwerking met team Communicatie en Fondsenwerving) de communicatie strategie en de communicatieplannen om de KNRM door preventie boodschappen zichtbaar te maken (en waar mogelijk fondsenwervend in te zetten);
 • Je vertegenwoordigt de KNRM op regionale of (inter)nationale bijeenkomsten van diverse samenwerkende organisaties op het gebied van veiligheid, zoals Reddingsbrigade Nederland, Nationale Raad Zwemveiligheid, gemeenten, provincies, ministeries en overkoepelende organisaties zoals bijvoorbeeld Varen Doe Je Samen;
 • Je analyseert data uit m.b.t. ongevallen bij verschillende doelgroepen in diverse omstandigheden en gebruikt de data voor preventiebeleid en communicatie;
 • Je houdt het preventiebeleid actueel en vult waar nodig aan op basis van nieuwe inzichten en initiatieven uit binnen- en buitenland;
 • Je geeft leiding (sturing) en begeleiding aan medewerkers en vrijwilligers in projectgroepen;
 • Je bewaakt budgetten en planningen en monitort en evalueert project voorgang en resultaten;
 • Je deelt kennis binnen en buiten de organisatie door middel van voorlichting/training, opleiding en coaching aan medewerkers, vrijwilligers en externe belanghebbenden.
 • Je stuurt externe bureaus aan voor ontwikkelen en uitvoeren van campagnes

Profiel

Je bent een netwerker en weet de vertaalslag te maken tussen preventieprogramma’s en de verschillende doelgroepen en bent in staat om de programma’s te vertalen in communicatie campagnes voor voorlichting en activatie van de doelgroepen.. Je hebt een proactieve houding en hands-on mentaliteit. 

 • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van journalistiek of communicatie
 • Je hebt ervaring met opstellen van communicatie strategieën en communicatie plannen en de uitwerking naar communicatie campagnes en activiteiten.
 • Je hebt ervaring met het formuleren en implementatie van strategisch beleid, verandermanagement, data analyse en projectmanagement.
 • Je hebt kennis van en affiniteit met veiligheid op het water
 • Je hebt affiniteit met de nautische sector (specifieke vakkennis b.v. nautisch/SAR is een pré).
 • Je bent een netwerker en verbinder en je bent in staat om duidelijk, overtuigend en op een sympathieke wijze te communiceren.
 • Persoonlijkheid:
  • Communicatieve en netwerk vaardigheden.
  • Analytisch (data gedreven) sterk.
  • Procesmatig en planmatig kunnen werken.
  • Een proactieve, oplossingsgerichte, besluitvaardige en resultaatgerichte houding.

Je werkt als (senior) adviseur preventie communicatie en beleid onder leiding van het hoofd marketing, communicatie en fondsenwerving. 

Wij bieden  

 • Een afwisselende en uitdagende leuke baan (32-40 uur) in een informele werksfeer.
 • Een salaris tussen de € 4.000,-- en € 4.300,-- bruto, bij een fulltime dienstverband, afhankelijk van je ervaring. 
 • Prima secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand en een zeer goede (premie vrije) pensioenregeling.
 • Standplaats is het KNRM kantoor in IJmuiden. Maar hybride werken is zeker mogelijk, waarbij we vragen om ongeveer 2/3 van de werkzame uren op kantoor in IJmuiden te werken.
 • Bij bezoek aan de vrijwilligers van reddingstations mag je geregeld meevaren met de reddingboten en zelfs meedoen met hun oefeningen, tijdens oefenavonden.

Interesse?

Wij zien je sollicitatie graag uiterlijk 30 juni 2022 tegemoet onder vermelding van “vacature communicatie adviseur preventie”. Graag per e-mail naar: HR@knrm.nl

Solliciteer direct

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Anneke Salden (Hoofd marketing, communicatie en fondsenwerving) via telefoonnummer 0255 54 84 54

Kijk voor meer informatie over de organisatie op www.knrm.nl.

Close