Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Medior / Senior Medewerker Public Affairs Milieubeleid

Medior / Senior Medewerker Public Affairs Milieubeleid

Geplaatst op
16-7-2024
Functie
Medior / Senior Medewerker Public Affairs Milieubeleid
Organisation
Fair Resource Foundation
Standplaats
Utrecht / Hybride
Opleidingsniveau
Uren
28-32 uur p/w
Soort
Loondienst
Salarisindicatie
€3.662 - €4.921 (o.b.v. 40u)

Beoogde startdatum: september 2024

Wil je meewerken aan een duurzame en rechtvaardige omgang met grondstoffen bij een NGO met passie en ambitie? Dan is deze vacature iets voor jou!

Je zal werken aan het beïnvloeden van het Nederlandse, Belgische en Europese beleid rond grondstoffen, afval en vervuiling. Fair Resource Foundation lobbyt onder andere voor het omlaag brengen van de grondstoffenconsumptie, het uitbannen van fossiel plastic in 2040, en het verduurzamen van verpakkingen, textiel en elektrische apparaten.

We zoeken iemand met een sterke visie op de maatschappij en hoe verduurzaming daarbinnen gerealiseerd moet worden. Je bent actiegericht en bent in staat om voor een milieudossier snel knelpunten en kansen te identificeren en weet dat om te zetten naar slimme beleidsinterventies, scherpe publieke campagnes en impactvolle opiniestukken. Je weet de leiding te nemen rond een thema, en bent in staat om een langetermijnstrategie op te stellen en dat te vertalen naar een actieplan met milestones. Je bouwt coalities met NGO’s, bedrijven, gemeenten, en andere stakeholders, en je weet hoe je een sterk netwerk onderhoudt met politici en ambtenaren. Voor je plannen weet je ook financiering van bedrijven, fondsen of overheden te verkrijgen.

Een van de milieudossiers waar je op zal werken gaat over het verbeteren van de implementatie van statiegeld in Nederland. Sinds kort zit er statiegeld op kleine plastic flessen en blikjes. Hoewel statiegeld een goede milieumaatregel is waar Fair Resource Foundation zich hard voor heeft gemaakt, loopt het in de praktijk nog niet goed. Dat komt door slechte wetgeving en een ondermijnende lobby van een deel van het bedrijfsleven. Je werkt mee aan het verbeteren van de regelgeving en zet daarvoor initiatieven op. De overige werkzaamheden worden in overleg met elkaar vastgesteld.

Wie zijn wij?

Fair Resource Foundation is een ambitieuze NGO met een groene missie. We hebben als doel grondstoffengebruik te verminderen, zodat die binnen de draagkracht van de aarde en haar ecosystemen past. Op Nederlands, Belgisch en Europees niveau zetten we ons in via beleidsbeïnvloeding, systeemanalyse, het aanjagen van debat, het bouwen van coalities en uitvoeren van onderzoek. Enkele van onze succesvolle initiatieven zijn onder andere de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen en blik en het verminderen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. In ons beleidsplan lees je onze plannen voor de komende jaren.

Het gaat ons om impact maken. We willen concrete veranderingen zien en we zoeken telkens naar slimme invalshoeken om dat te bereiken. Als het moet dan pakken we bedrijven aan, en waar het kan, zetten we in op samenwerkingen.

We zijn een team van 9 en we zijn gevestigd in Utrecht in het UCo-pand waar meerdere duurzame organisaties zich verzamelen in een community. Tot voor kort gingen we door onder de naam Recycling Netwerk Benelux.

Wat ga je doen?

 • Je geeft uitvoering aan de strategie rond statiegeld in Nederland om het huidige systeem effectiever te maken. Er is uiteraard ook gelegenheid om de strategie in overleg bij te sturen.
 • Samen met je collega’s werk je aan plannen om onze doelstellingen op de politieke agenda te krijgen. Je volgt daarvoor de politieke agenda op, analyseert beleid, en formuleert voorstellen voor duurzamer beleid.
 • Je werkt aan ondersteunende strategieën om milieubeleid te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een onderzoek, het opzetten van een campagne, of het vormen van een coalitie.
 • Je neemt deel aan het publieke debat via LinkedIn, opiniestukken, Twitter en andere media. Je volgt het nieuws op de voet. Je treedt ook op als woordvoerder rond jouw werkzaamheden.
 • Je bouwt een netwerk op met stakeholders uit het bedrijfsleven, overheid, politiek, NGO’s en media.
 • Onderdeel van het werk is het vinden van financiering voor de plannen waar jij en Fair Resource Foundation aan werken.

Profiel

 • Affiniteit met de missie van Fair Resource Foundation en een sterk besef van de vele milieucrises en de noodzaak om deze aan te pakken.
 • Minimaal 5 jaar relevante ervaring en minimaal 3 jaar ervaring met het beïnvloeden of bepalen van overheidsbeleid, op nationaal of Europees niveau.
 • Kennis van transitietheorie en/of circulaire economie en/of ecologisch-economisch denken.
 • Je weet de brug te slaan tussen analyse van productsystemen en effectieve beleidsinterventies. Je bent handig in het bedenken van strategieën en kan daar ook de nodige ervaring in overleggen.
 • Je hebt sterke analytische vaardigheden en het vermogen om jouw visie op de onderwerpen waar je aan werkt zowel mondeling als schriftelijk over te brengen.
 • Affiniteit en ervaring met het opzetten van campagnes en het uitwerken van verhaallijnen.
 • Je werkt goed in teams: je zal met collega’s en externe partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor het realiseren van doelen.
 • Je bent sterk in het beheersen van je eigen projecten. Je weet je uren slim in te delen en je houdt zicht op het op tijd realiseren van je doelen.
 • Vanwege het internationale karakter van sommige thema’s verwachten wij een vloeiende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en schrift.
 • Je kan minimaal twee dagen per week op ons kantoor in Utrecht werken.

Aanbod

 • Een gevarieerde functie voor 28-32 uur per week.
 • Een contract van 12 maanden, met mogelijkheid tot verlenging.
 • Een salaris tussen de €3662,77 en €4921,54 bij een voltijds (40 uur) dienstverband.
 • Vergoeding van reiskosten met openbaar vervoer en fiets.
 • Vergoeding voor telefoon abonnement en laptop gebruik.
 • Werken nabij het centrum van Utrecht in een mooi en duurzaam kantoor.
 • Werken in een klein team waarbij je echt impact kunt maken.
 • Een informele en open werksfeer waarin ruimte is voor groei en eigen initiatief.
 • De mogelijkheid om je werktijden flexibel in te delen.

Praktisch

Na de eerste selectie op basis van CV’s en motivatiebrieven informeren we je over het vervolg van deprocedure. Een online test en een gesprek zijn daar mogelijk onderdeel van. We behouden ons het recht voor om kandidaten te benaderen die al voor de sluitingsdatum solliciteren.

Stuur je motivatiebrief (in het Nederlands) en CV uiterlijk 31 juli naar Karlien van der Staak op info@fairresourcefoundation.org

Close