Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Hoofd Juridische Zaken

Hoofd Juridische Zaken

Geplaatst op
18-7-2022
Functie
Hoofd Juridische Zaken
Organisation
Nederlandse Rode Kruis
Standplaats
Den Haag
Opleidingsniveau
WO
Uren
32-40 uur p/w
Soort
Loondienst
Salarisindicatie
€4.502 - €5.978 (o.b.v. 40u)

Het Rode Kruis heeft als missie het verlichten van menselijk lijden, het beschermen van leven en gezondheid en het hooghouden van menselijke waardigheid, met name tijdens gewapende conflicten en andere crises. De Rode Kruis Beweging wordt ondersteund door miljoenen vrijwilligers, die overal ter wereld volgens dezelfde zeven grondbeginselen handelen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Ieder mens heeft recht op respect en waardigheid, mensen in de grootste nood worden als eerste geholpen en geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening doen niet ter zake. Alle vrijwilligers en beroepskrachten van het Rode Kruis handelen hierbij volgens het ‘do no harm’-principe en de grondbeginselen, en hebben de gedragscode van het Rode Kruis ondertekend.

Rode Kruis in Nederland

In Nederland helpt het Rode Kruis mensen die het ontbreekt of dreigt te ontbreken aan de basislevensbehoeften. Dit zijn voedsel & water, onderdak, kunnen voorzien in persoonlijke hygiëne, het hebben van een menswaardig veilige plek, informatie hebben over dierbaren en toegang hebben tot de juiste medische en psychosociale zorg. Wanneer het iemand ontbreekt aan één of meer van deze basislevensbehoeften is iemand in nood. Bij het adresseren van de noden gaat, in het verlengde van de missie, speciale aandacht uit naar de meest kwetsbaren. Aanvullend hierop richt het Rode Kruis zich op haar auxiliaire rol, waarmee hulp wordt geboden complementair aan dat van de overheid.

Taken

Het team Juridische Zaken bedient het hele Nederlandse Rode Kruis, op alle niveaus en voor alle type juridische werkzaamheden. Daarbij gaat het om een grote variatie aan rechtsgebieden waaronder (internationaal) contractenrecht, gezondheidsrecht, verenigingsrecht, aansprakelijkheidsrecht, privacyrecht en huurrecht.
Als hoofd Juridische Zaken adviseer je, samen met de juridisch adviseurs, de collega’s op diverse lagen binnen de organisatie over uiteenlopende juridische vraagstukken op voornamelijk privaatrechtelijk terrein en zorg je hierbij voor juridisch verantwoorde besluitvorming en handelen van de organisatie.

Onderdeel van het team Juridische Zaken is het team Humanitair Oorlogsrecht. Het team Humanitair Oorlogsrecht werkt op basis van een meerjarenplan aan een kerntaak van het Nederlandse Rode Kruis: de verspreiding van het Humanitair Oorlogsrecht. Het Rode Kruis geeft voorlichting over het Humanitair Oorlogsrecht in Nederland aan o.a. soldaten, studenten, politici en journalisten. Want kennis van de regels kan schendingen voorkomen. In Nederland zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie en het Nederlandse Rode Kruis in juni 2020 gestart met het Humanitair Oorlogsrecht Platform. Met het platform kijken zij samen naar de naleving en implementatie van en kennis over het humanitair oorlogsrecht in Nederland.

Ook maakt de ambtelijk secretaris van de Ondernemingsraad (OR) deel uit van het team Juridische Zaken. De ambtelijk secretaris heeft een spilfunctie binnen het functioneren van de OR.

Wat ga je doen

 • Leidinggeven aan het Juridische Zaken-team, bestaande uit 2 juristen, 1 privacy officer, 1 juridisch adviseur humanitair oorlogsrecht, 1 coördinator humanitair oorlogsrecht en 1 ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad;
 • Als meewerkend voorman/vrouw behandel je juridische (complexe) dossiers en houd je het overzicht over de werkverdeling onder de juristen;
 • Coachen en begeleiden van het team en een inhoudelijke vraagbaak voor de juristen;
 • Analyseren en optimaliseren van de werkprocessen;
 • Adviseren over de wet- en regelgeving binnen de organisatie – in samenwerking met de risk & compliance officer van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis zoekt medewerkers met talent en uitstekende competenties voor een functie en laat zich niet leiden door culturele achtergrond, fysieke beperkingen, genderidentiteit, geloofsovertuiging, geaardheid of leeftijd. 

Je hebt een sterk team van (jonge) professionals en om optimaal gebruik te kunnen maken van hun kwaliteiten ten behoeve van het Rode Kruis is de positionering van de afdeling Juridische Zaken belangrijk, zowel binnen het Verenigingskantoor als de districten in het land. Communicatie en betrokkenheid zijn daarbij de kernwoorden, zowel binnen het team zelf als vanuit het team naar de andere collega’s binnen de organisatie. Binnen het Rode Kruis is het van belang dat je weet hoe je mensen kunt meenemen, waarbij je je bewust blijft van de, soms ook tegenstrijdige, belangen die kunnen spelen.

Je bent als hoofd oprecht betrokken bij je team en je kijkt samen met hen naar de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Je coacht, inspireert en faciliteert jouw medewerkers hierin. Je draagt actief bij aan de verdere optimalisatie van de afdeling Juridische Zaken. Je hebt ervaring met leiding geven aan een team en bent daarnaast gewend om als juridisch sparringpartner op te treden en snel te schakelen tussen de verschillende dossiers en taken die je hebt. Vanzelfsprekend kun je goed werken onder tijdsdruk en kun je snel schakelen in prioriteiten die jij voor jezelf of je team moet stellen.

Functie-eisen

 • Afgeronde studie WO Rechten
 • Aantoonbare werkervaring met leidinggeven/ aansturen van een team
 • Minimaal 10 jaar ervaring met juridische (complexe) dossiers, inhoudelijke expertise op gebied van privaat- en contractrecht
 • Bij voorkeur kennis van het verenigingsrecht en privacyrecht

Competenties

 • Helicopterview
 • Integer
 • Uitstekende analytische vaardigheden en vermogen om concrete oplossingen aan te dragen
 • In staat om snel te schakelen tussen verschillende dossiers
 • Een zeer goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift

Ons aanbod

Het werk dat je doet heeft maatschappelijke relevantie en maakt impact. Dat betekent soms ook impact op jezelf. Daarom hebben we oog voor je welzijn en bieden we handvaten om hierin een goede balans te vinden. We zijn een flexibele en mensgerichte werkomgeving met ruimte voor initiatief en ontwikkeling.

Salariëring vindt plaats volgens salarisschaal 13 van de CAO van het NRK afhankelijk van ervaring (min. € 4.502,23 tot max. € 5.978,18 bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 40 uur per week). Daarnaast ontvang je een gegarandeerde eindejaarsuitkering van 7%. We bieden in eerste instantie een contract voor bepaalde tijd van een jaar met uitzicht op verlenging.

De standplaats van ons verenigingskantoor is Den Haag, op loopafstand van station Laan van NOI. Je werkt deels vanuit huis en krijgt een telefoon en laptop tot je beschikking. Wij zien elkaar regelmatig op het verenigingskantoor en via Teams om werkzaamheden te bespreken en binding te blijven houden met elkaar. Ons ReWork Concept ondersteunt je om afwisselend thuis te kunnen werken of op ons mooie kantoor.

Informeren en solliciteren

Je motivatiebrief en cv gericht aan Joost Jaspers (P&O adviseur) ontvangen we graag uiterlijk 31 augustus 2022 via deze link. Voor nadere informatie over de functie kun je terecht bij Lotte de Bie via ldebie@redcross.nl of 06 13241698 of Joost Jaspers via jjaspers@redcross.nl of 06 30289737. Het eerste gesprek zal plaatsvinden op 6, 7 of 8 september 2022 en het tweede gesprek de week erna. Graag hiermee rekening houden. Wij vinden het belangrijk de betrouwbaarheid, professionaliteit en integriteit van onze organisatie en (toekomstige) werknemers te waarborgen. Screening op integriteit (VOG) maakt – naast een als een online assessment en referentiecheck - onderdeel uit van het sollicitatieproces.  Kijk voor meer Informatie over het werk van het Rode Kruis op  www.rodekruis.nl, het NRK op facebook: Facebook.com/rodekruis en Twitter: Twitter.com/rodekruis

Acquisitie op deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Close