Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Trainee Fondsenwerving

Trainee Fondsenwerving

Geplaatst op
21-7-2021
Functie
Trainee Fondsenwerving
Organisation
Van Dooren Advies
Standplaats
Amsterdam
Opleidingsniveau
HBO/WO
Uren
32 uur p/w
Soort
Loondienst
Salarisindicatie
€800 onkostenvergoeding per maand, excl. reiskosten

Trainee Fondsenwerving 

Heb jij een passie voor cultuur en/of maatschappij en word je enthousiast van het idee dat je ervaring op kunt doen in het commercieel bijdragen aan betekenisvolle non-profitprojecten mét impact? Op 1 oktober 2021 gaat het VDA Young Talent Program weer van start!

Voor het VDA Young Talent Program zijn wij op zoek naar hands-on, leergierige en sociale talenten die per 1 oktober graag het fondsenwerving vak willen leren en als trainee geplaatst worden bij een toonaangevende non-profitorganisatie.

Na een eerste gesprek bij Van Dooren Advies (VDA) wordt je als talent voorgesteld aan een of meerdere organisaties. Als er een match is bij een van deze organisaties, richt je je samen met de opdrachtgever een jaar lang op fondsenwerving. Hierbij doe je ervaring op in zowel de strategie als uitvoering. Gelijktijdig word je door onze adviseurs getraind en gecoacht in de juiste competenties en vaardigheden. Benieuwd naar het programma? Lees snel verder!

Kaalslag of cultuuromslag?

Als bureau ontwikkelt VDA samen met haar opdrachtgevers strategieën en plannen op het terrein van  fondsenwerving, sponsoring en relatiemanagement. De ervaring leert ons dat goede plannen nog te vaak stranden bij de uitvoering, omdat er niet voldoende wordt geïnvesteerd in zakelijke mankracht. Veelal zijn gebrek aan geld, kennis, mensen en interne structuur om daadwerkelijk te verzelfstandigen de grote boosdoeners. De kosten gaan nog te weinig voor de baten uit, met als gevolg dat de uitvoering van kansrijke plannen stagneert. Wat de culturele en maatschappelijke sector nodig heeft is duurzame en doelgerichte ondersteuning als motor achter de fondsenwerving: zakelijke medewerkers in het hart van de eigen organisatie. Het VDA Young Talent Program is ontwikkeld met als doel om bovengenoemde barrière voor culturele en maatschappelijke organisaties te verlagen, waarbij het evenzeer als waardevolle springplank dient voor jonge zakelijke talenten.

Profiel en perspectief

Met deze vacature roept VDA (net) afgestudeerde kandidaten op om zich aan te melden voor het VDA Young Talent Program dat op 1 oktober aanstaande weer van start gaat. De talenten hebben passie voor kunst, cultuur en/of zorg en maatschappij en worden enthousiast van het idee dat ze zich ontwikkelen om zakelijk bij te dragen aan betekenisvolle projecten mét impact. Onze talenten ervaren allereerst wat het is om de strategie uit te voeren om vervolgens in stappen te leren hoe zij zelf een strategie kunnen ontwikkelen. Ze zijn in staat mensen mee te nemen in hun enthousiasme. Daar zijn specifieke competenties en vaardigheden voor nodig, waar de adviseurs van VDA de talenten op selecteren en vervolgens samen verder ontwikkelen tijdens de trainingen en intervisiesessies.

De potentiële Young Talents zijn/beschikken over:

 • Afgestudeerden of studenten die op het punt staan hun bachelor- of masteropleiding op hbo- of wo-niveau af te ronden en/of de young professional die een carrièreswitch wil maken;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk (!);
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen;
 • Sociaal sterk, diplomatiek en mét overtuigingskracht;
 • Affiniteit met kunst, cultuur, gezondheidszorg of goede doelen;
 • ‘Doener met brains’: een (aan)jager met flair, commercieel en creatief;
 • In staat om mensen mee te kunnen nemen in enthousiasme;
 • Een zelfstandige werker, proactief met een hands- on mentaliteit;
 • Minimaal twaalf maanden als trainee inzetbaar, voor 32 uur per week

Opbouw Programma

Talenten die door VDA zijn geselecteerd, mogen deelnemen aan het programma, mits een passende match gemaakt kan worden met een van de opdrachtgevers. De deelnemende talenten ontvangen een overzicht van deelnemende opdrachtgevers en kunnen hun voorkeur uitspreken. In september worden de talenten vervolgens aan de opdrachtgevers voorgesteld. Zodra een match tot stand is gekomen, krijgt een talent een trainee-overeenkomst aangeboden door de betreffende opdrachtgever.

Het traineeship begint in oktober, waar de talenten samen een trainingsprogramma volgen bij VDA  waarin zij worden klaargestoomd voor hun rol als fondsenwerver bij de opdrachtgever. Deze fase van het programma bestaat uit een reeks van relevante trainingen en een deel uit zelfstudie. De trainingen worden verzorgd door de adviseurs van VDA. Deze maand wordt tevens gebruikt om de organisatie goed te leren kennen.

Na een maand beginnen de talenten in november aan hun traineeship op locatie bij de opdrachtgever. Deze periode duurt dan nog elf maanden. Tijdens deze periode vinden negen intervisiesessies van twee uur plaats met een adviseur van VDA. Deze adviseur coacht jou gedurende het jaar en werkt samen met jou aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast worden alle talenten (ook uit eerdere edities) twee keer per jaar uitgenodigd voor de VDA Young Talent Club netwerkborrel, een essentiële netwerkbijeenkomst voor startende fondsenwervers. Een talent ontvangt maandelijks een onkostenvergoeding van € 800,- exclusief reiskosten van de opdrachtgever op basis van 32 uur per week.

Sollicitatieprocedure en Traineeship programma

 • Ronde 1: gesprek met HR-adviseur VDA
 • Ronde 2: gesprek met een of meerdere non-profit organisatie(s)
 • Ronde 3: matching tussen talenten en organisaties
 • Oktober: trainingen, zelfstudie en onderzoek naar de organisatie
 • November – oktober: traineeship bij de organisatie + 9 intervisiesessies met adviseur van VDA 

Deelnemende organisaties

In voorgaande edities deden onder meer de volgende opdrachtgevers mee: Paradiso, Haags Historisch Museum, Amsterdam Museum, Luther Museum, Podium Fluor, Bibliotheek Rijn en Venen, Mensen Maken Amsterdam, Vereniging De Zaansche Molen, Prinsengrachtconcert, Kasteel Sypesteyn,  Stichting Wereldouders, Geofort, Stichting Culturele en Kunstzinnige Vorming Beverwijk, Zaans Museum, This is Mama, 24classics.com, Concertlab en Amare.

Verder zijn onze talenten na hun carrière bij VDA gaan werken voor organisaties zoals Nationale Opera & Ballet, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, IMC Weekendschool, Johan Cruyff Foundation, Delft Chamber Music Festival, War Child, FOAM, Mensen maken Amsterdam, Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, Geofort, Wereldouders, Bibliotheek Deventer, Solidaridad, Vereniging De Zaansche Molen, Prinsengrachtconcert, Mauritshuis, Ministerie OCW.

Inmiddels voeren wij de eerste gesprekken met nieuwe opdrachtgevers verspreid door heel Nederland. Wil je weten wie de nieuwe opdrachtgevers zijn? Reageer dan snel en stuur je CV en motivatiebrief zo snel mogelijk en uiterlijk 1 september naar Lilian van Wijngaarden, lilian@vandoorenadvies.nl. Meer informatie is te verkrijgen via tel.: 020 530 40 30.

Acquisitie naar aanleiding van vacatures wordt niet op prijs gesteld!

Close